V pátek 27. dubna v podvečer odemkne Bílou věž primátor města a symbolicky tak zahájí letošní turistickou sezonu. A její první okamžiky budou patřit vernisáži výstavy prací studentů Univerzity Hradec Králové, kteří tady konečně našli svoji veřejnou výstavní síň. Expozice s názvem Studentský salon nabídne návštěvníkům Bílé věže příležitost spojit příjemné s příjemným – kromě skvostné vyhlídky na město i možnost prohlédnout si sochy, objekty, instalace a obrazy studentů výtvarných oborů zdejší univerzity.

„Páteční zahájení sezony na Bílé věží přinese také jedno překvapení na konci,“ slibuje ředitel Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti Miroslav Franc.
Hned druhý den, tedy sobota, přidá k oživlé tváři Bílé věže další zajímavost – první ze série obnovených scénických prohlídek věže.

„Pořádali jsme je už vloni a měly obrovský úspěch,“ říká Dominika Špalková z občanského sdružení Poco a poco animato, která představení produkuje. „Během několika dnů byly vstupenky na všechny loňské přehlídky vyprodány, takže letošní sérií chceme potěšit všechny, na koho se ještě nedostalo.“
V premiérový den jsou na programu hned dvě – o půl osmé a v devět večer. Autorkou scénáře prohlídek je Emílie Zámečníková z hradeckého divadélka Jesličky a podílejí se na něm hlavně herci pražských divadel a studenti pardubické konzervatoře.

Patrně nejznámější tváří divadla na věži bude herečka Jarmila Vlčková, kterou z poslední doby znají skalní sledovači televizních seriálů, a její dcera Jana Vyšohlídová.

Zhruba hodinové pásmo přiblíží návštěvníkům věže její historii, osobnosti, které se na její výstavbě a dalších osudech podílely, a také pověsti, spojené s touto pozoruhodnou součástí starého města – včetně té nejznámější O kavce a prstenu.

Obnovené scénické prohlídky Bílé věže mají během následujících dvou měsíců nepravidelné termíny konání – podrobné informace zájemci najdou u vstupních dveří vedle kaple svatého Klimenta.

Stavba Bílé veže z hořického pískovce byla zahájena v roce 1574 z milodarů místních obyvatel a trvala šest let. Původně měřila 48 metrů – dalších dvacet jí přidala oprava v roce 1840. Pod střechou věže je zavěšen zvon Augustin, který v Čechách předčí velikostí pouze svatovítský zvon Zikmund.