Vynikající chlapecký pěvecký sbor Boni pueri v úterý odlétá na velké koncertní turné napříč Spojenými státy americkými.
Dobré chlapce čeká během pěti týdnů dvaadvacet celovečerních koncertů, řada workshopů, celkem dvanáct tisíc kilometrů ujetých napříč deseti státy USA i závěrečný přelet do hlavního města Washingtonu.

V historii Boni pueri se jedná o sedmé koncertní turné po severoamerickém kontinentu, z toho páté čistě do USA. Do Spojených států se Boni pueri vracejí po čtyřech letech. Koncertní repertoár přináší průřez hudbou nejznámějších českých autorů Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů, chybět nebude ani ukázka českého folkloru včetně originální choreografie představující nejvýznamnější české tradice během celého roku.

Koledy pro Ameriku

„Letos se navíc do Ameriky vydáváme v předvánočním čase, a tak druhá část koncertu bude patřit koledám a vánočním písním z celého světa,“ přibližuje repertoár sbormistr Boni pueri Jakub Martinec, který turné sboru po Severní Americe pravidelně řídí. „Jsme moc zvědaví, jak budou diváci na koncert reagovat, protože s tímto typem programu vystupujeme v Americe vůbec poprvé,“ dodává Jakub Martinec.

Letošní turné má podobný koncept, jako předchozí americké cesty. Jednotlivé koncerty jsou součástí koncertních sezon hudebních spolků a asociací. „Pravidelně se na našich štacích křižujeme s dalšími umělci, jako jsou třeba Swingle Singers, letos budou ve stejnou dobu na turné Wiener Sängerknaben,“ vyjmenovává Martinec. „Ti všichni koncertují v nejrůznějších místech od nejmenších sálů až po velké koncertní síně. Umělec zde zažívá každodenní kontrasty, v tom je právě koncertování v Americe jedinečné. Přesto má každý koncert neopakovatelnou atmosféru díky spontánně reagujícímu nadšenému publiku.“

Chlapci na cestách


Cestování Boni pueri je vždy v mnoha ohledech specifické. Kromě náročného koncertního a zkouškového programu, dlouhých přejezdů a přeletů je třeba zpěvákům od devíti do dvaceti let připravovat také program pro volný čas. Kluci poznají během pěti týdnů velký kus Ameriky.

„Je to pro nás všechny obrovská zkušenost a škola života. Mnoho českých turistů navštívilo New York nebo San Francisco, i tam už Boni pueri koncertovali, ale málokdo má možnost procestovat americký středozápad. To je ta opravdová Amerika, nádherná příroda u Velkých jezer, národní parky v Coloradu na úpatí Skalistých hor, dlouhé silnice končící v nedohlednu. Letos budeme také poprvé koncertovat v Novém Mexiku, v samém srdci indiánských rezervací, a hned několik dní na to přelétáme do Washingtonu. Přestože zde budeme již potřetí, samozřejmě si nenecháme ujít ty nejzajímavější historické památky v americkém hlavním městě. Pro kluky bude určitě zajímavá i předvánoční atmosféra v největším nákupním a zábavním centru v Severní Americe – Mall of America ve dvojměstí Minnepolis – St. Paul, na což se těší především ti nejmladší zpěváci,“ usmívá se Jakub Martinec. „Velkým zážitkem bude také nejvýznamnější americký svátek Den díkůvzdání, který se slaví třetí čtvrtek v listopadu a na který si pro nás americká agentura připravila malé překvapení.“

MARTIN SEDLÁČEK, produkční sboru Boni pueri