Už ve středu je na programu komponovaný večer, ve kterém diváci od 19 hodin ve Studiu Beseda zhlédnou dvě jednoaktovky – jednu od Václava Havla a druhou od Samuela Becketta.

„Irský představitel absurdního dramatu a nositel Nobelovy ceny za literaturu Samuel Beckett věnoval své dílo Katastrofa Václavu Havlovi. Přijďte se proto podívat na inscenaci Audience – Katastrofa brněnského Divadla U stolu! Kromě již zmíněné Beckettovy aktovky Katastrofa uvidíte také slavnou hru Václava Havla Audience," uvedla dramaturgyně hradeckého divadla Jana Slouková.

Noční motýl v režii Daniela Špinara

Na letošním ročníku Čekání na Václava nebude chybět ani Městské divadlo Kladno s další režií uměleckého šéfa Činohry Národního divadla Daniela Špinara. Tentokrát půjde o dílo Noční motýl, adaptaci stejnojmenného českého filmu Františka Čápa, Václava Kršky a Vojtěcha Mixy ze třicátých let.

Nadčasové téma nešťastných lásek vedené na pomezí tragédie, grotesky a melodramatu bude na hlavní scéně Klicperova divadla k vidění v pátek od 19 hodin. Diváci se mohou těšit třeba na Lucii Polišenskou, Tomáše Petříka či Miloslava Tichého.

„A jelikož je festival Čekání na Václava žánrově i druhově rozmanitý, nebojí se otevřeně nahlížet ani do časů méně příjemných let minulého století, stejně jako v případě inscenace Slyšení Komorní scény Aréna z Ostravy. Jde o fiktivní zpověď skutečného nacistického funkcionáře a válečného zločince Adolfa Eichmanna, který se svěřuje Bohu. Co mu asi může takový člověk sdělovat? Výčitky, prosby, obhajoby…?" prozradila Jana Slouková.

Slyšení se uskuteční v Besedě v sobotu v 19 hodin. Ve hře Tomáše Vůjtka se v hlavní roli představí Marek Cisovský.