Festival ochotnických souborů oficiálně zahájili v sobotu před Jiráskovým divadlem pořadatelé za účasti pozvaných vzácných hostů.

Za město ujistila přítomné starostka Hana Nedvědová, že festival nekončí a ani se nebude stěhovat.  To potvrdila  i Lenka Lázňovská, ředitelka Niposu, spolupořadatele festivalu.

Divadelní program začal už v pátek, kdy se na prknech Jiráskova divadla představil místní divadelní soubor s hrou od Aloise Jiráska „Vojnarka".

Letos se hraje na čtyřech scénách a během festivalu se v hlavním programu představí přes tři stovky herců z dvaatřiceti souborů.

Letos se na Jiráskově Hronově představí také dva zahraniční soubory. Prvním bylo Divadlo Commedia ze slovenského Popradu. Ochotníci zahráli hru „Zápisky dóstojníka Červenej armády" hned po slavnostním zahájení.  Druhý soubor  je z německého Lörrachu a představí se dnes v sále Josefa Čapka.

K divadelnímu festivalu neodmyslitelně patří také bohatý doprovodný program, který nabízí kulturní vyžití všem generacím. Ten se z velké části odehrává na letním pódiu v parku Aloise Jiráska.

„Letošní festivalová nabídka je opravdu pestrá. Jsou v ní jak představení krátká, vtipná, tak i lehká či košilatá. Na své si přijdou i příznivci tanečních vystoupení. Kvalitní program probíhá i v parku, kde jsou především hudební vystoupení. Z pestré nabídky si každý vybere," říká ředitelka festivalu Marcela Kollertová.