Festival Pardubické hudební jaro se koná již od roku 1978. V posledních letech je jeho pořadatelem společnost Barocco sempre giovane.

Klasická hudba, ale i jazz a etno

„Festival tradičně představuje špičkové tuzemské i zahraniční umělce, nabízí široké spektrum hudby všech slohů, žánrově je zaměřen především na klasickou hudbu. Na své si přijdou i příznivci jazzu, etna a crossoverových projektů," uvedl Josef Krečmer, umělecký ředitel festivalu.

Pardubické hudební jaro 2017 zahájí Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Ondrejem Lenárdem a fenomenálním mladým českým houslistou Janem Mráčkem. Zazní houslový koncert P. I. Čajkovského a Dvořákova Symfonie e moll „Novosvětská".

„Dále se může těšit festivalové publikum na Verdiho La traviatu, Rossiniho Lazebníka sevillského, balet Spartakus A. Chačaturjana, koncert s názvem Rod Stammiců a Pardubice, na setkání s Václavem Hudečkem, Dagmar Peckovou, Davidem Ebenem a Schola Gregoriana Pragensis, varhaníkem Alešem Bártou a sopranistkou Olgou Jelínkovou, rakouským klavíristou Paulem Guldou a orchestrem Ciganski Diabli, nizozemským souborem Collegium Musicum Den Haag, nesmrtelným Laco Deczi & Celula New York a dalšími umělci," vyjmenoval  umělecký ředitel festivalu Pardubické hudební jaro Josef Krečmer.

Třiadvacet vystoupení v kraji, jedno v Kolíně

Jedenáct koncertů, operních a baletních představení se uskuteční přímo v Pardubicích.

Dalších dvanáct pak v koncertních sálech, divadlech a památkových objektech v Chrudimi, Hlinsku, Přelouči, Heřmanově Městci, Sezemicích, Vysokém Mýtě, Luži, Kameničkách a také v Kolíně.

Kromě domácích účinkujících se představí umělci z Rakouska, Nizozemska, Spojených států, Ruska, Bulharska a Slovenska.   (pad)