Pro režiséra a provozovatele školy Jaromíra Knittla to byl vlastně návrat domů. Zaprvé – je Čechem, který od roku 1968 žije ve Francii. A pak, před třemi lety působil jako poradce na hradeckém Gymnáziu Boženy Němcové, které se zaměřuje na výuku francouzštiny a má svůj divadelní soubor Gybon.

„S gymnáziem Boženy Němcové a jeho souborem Gybon ale i s dalším Gybonex stále spolupracujeme. Třeba právě s Petrou Kutmonovou, která kdysi v Gybonu působila a založila si svou divadelní skupinu Gybonex. Právě Petra spolu s dalšími byla kdysi u nás na stáži,“ vypráví Knittl. Ve městě Andlau v Alsasku založil Knittl tehdy Divadelní školu. Je jejím provozovatelem, režiserem i učitelem.

Soubor mladých Francouzů u nás předvedl hru Orlík, která je dramatickým zpracováním příběhu o synovi Napoleona. A dále hudební komedii Bál koček. Hostitelem souboru byl Gybonex, který „přivedla na svět“ nyní už studentka Pedagogické fakulty Petra Kutmonová, která je doslova divadlem „posedlá“. Je režisérkou souboru, herečkou i autorkou. Inscenace ráda píše v jazyce Alexandra Dumase a Mireille Mathieu, tedy ve francouzštině. „Loni jsme byli se souborem ve Francii. Na tuto cestu nám poskytl dotaci Kralovéhradecký kraj,“ vysvětluje Petra. Jaromír Knittl dodává, že jejjich přátelství spojuje láska k divadlu a francouzština.

„Nyní má Petra projekt, na nějž přispěje EU. Příští rok by měly oba soubory hrát společně hru ve francouzštině,“ říká Knittl.