„Až na fucking (tohle slovo proložil takřka každou odpovědí – pozn. autora) cestu z letiště to je tady dobrý,“ utrousil v zákulisí zpěvák Jeff JJ Janiak. „Když jsme přijeli ve čtyři ráno na hotel, tak jsme nějak nemohli usnout a dali si pár piv. Český, dobrý. A hodně levný,“ našel hned po příjezdu jasné pozitivum. V minulosti si už v Trutnově zahrál. „Dobrá věc, tenhle festival. Proč tady nehrát, když je tady taková atmosféra. Kotel je skvělý, lidi si to užívají, skáčou z pódia,“ povídal. Oblíbená disciplína fanoušků, na kterou ovšem mají vždy jen pět sekund, se zvrhla při vystoupení Discharge v totální tornádo. Nevadilo mu, že se musel mezi nimi proplétat a na pódiu neměl skoro žádný prostor? „No to vůbec ne,“ reagoval na křepčení diváků, kteří v euforii skákali do publika a nechali se unášet lesem lidských rukou. „Je fajn, že festival zůstává otevřený tomu nechat lidi dělat, co chtěj,“ bral tohle rodeo jako samozřejmou věc, která k festivalu prostě patří.

Legendární britská kapela Discharge, založená v roce 1977, zamířila v pátek do Bratislavy, odkud ještě pocestuje na festival do srbského Noviho Sadu. „Fakt se mi hodně líbili,“ užil si jejich trutnovské vystoupení Miloslav Urbanec alias Čurby, který kapelu na Obscene Extreme přivedl. Hlavní boss festivalu spokojeně hodnotil i jihoamerickou bandu Ratos De Porao. „To jsou moji brazilští kámoši,“ viděl je rád na Bojišti. Thrash/punk crossover kapela přijela na Obscene Extreme do Trutnova potřetí. Jednu účast přidala v Mexiku, kde Čurby festival rovněž zorganizoval. „Pokaždé, když přijedeme hrát na Obscene Extreme, si to užíváme. Je to dobré místo, kde můžete být veselí, užít si zábavu a potkat přátele. Tady je to vždycky zvláštní, prostě mimořádné,“ sděloval autentické dojmy kytarista Joao Molina. „Atmosféra je neuvěřitelná, fakt. Je to skvělá noc a je výborné, že jsme tady,“ užíval si festivalové dění na Bojišti. Během evropského turné absolvovali brazilští bouráci vystoupení v Portugalsku či Španělsku. Čekají je ještě srbský Novi Sad a německé kluby v Mnichově a Hamburgu. Jak to vůbec vypadá s podobným typem extrémní hudby na jihu Ameriky? „Undergroundových kapel je v Brazílii opravdu hodně. Metalových, trashmetalových a dalších. Jen nemáme tak organizovanou scénu jako v Evropě,“ odpověděl Joao Molina.

S fanoušky na jedné lodi. Za britskou kapelou Discharge se vypravily na pódium davy fanoušků. Podle festivalových pravidel museli do pěti sekund skočit zpátky do publika.Zdroj: Jan Bartoš