Již tradiční akce Noční Humprecht se koná v pátek od 19 hodin. Na návštěvníky mimo samotné noční atmosféry zámku čekají herecké výkony mladých průvodců, kteří ztvární hru V letním zámečku, jejíž autorkou je Darja Hajská. Na prohlídku se vychází každou půlhodinu, poslední o půl jedenácté. Od jedenácti návštěvníky provede po noční obloze Josef Zahrádka a zasvětí je do tajů padajících hvězd.

Hradní pán se snaží vyvléknout

Chlum - Představení o tom, jak pán hradu touží vyměnit ženu, divákům ukáže, že to může být větší oříšek než hradní pán čekal. Divadelní komedii Příběh jednoho hradu uvede v pátek od osmi hodin večer Lesní divadlo Chlum. Při hře z režie Ivana Vyskočila se návštěvníci jistě zasmějí. Vrtošivého pána hradu si zahraje Ernesto Čekan a krásnou dívku Fatimu ztvární Veronika Arichteva. Lesní divadlo bylo založeno před více než sto lety pro ochotnická divadla a v roce 2010 bylo obnoveno místními hasiči.

Maršovská pouť začne v kostele

Horní Maršov - Původní, přes čtyři sta let starý hřbitovní kostel, se stane místem, kde v pátek večer dojde k předehře Maršovské pouti. Od 19 hodin tam vystoupí C.K. Vokal z Prahy s rockovou legendou o sv. Vojtěchovi. V sobotu přijde hlavní program Maršovské pouti na náměstí. V 11 hodin ji zahájí starosta, pokračovat bude maršovským příběhem v podání místních občanů a řadou dalších vystoupení, včetně moravské cimbálové muziky, staročeské kapely Hašlerka z Prahy i folkových a rockových skupin.

Muzeum ukazuje nevídané kuriozity

Náchod - I dnes se můžete vydat na neobvyklou výstavu Kabinet kuriozit, která se koná v Regionálním muzeu v Náchodě. „Výstava je nejen připomenutím dějin muzejnictví. Kabinety kuriozit vznikaly zhruba od 15. století. Typické pro ně bylo propojování historie, přírodovědy, což odpovídalo rozsahu zájmu renesančních osobností té doby. Později ustoupily vědě, nicméně dál přežívají v soukromých sbírkách a na dalších místech,“ říká ředitel muzea Petr Landr a dodává, že expozice bude k vidění do konce září.