Název této stálé výstavy je více než příznačný. Renčínova tvorba skutečně umí léčit – tedy alespoň z trudnomyslnosti a ze špatné nálady. Ovšem jenom toho, kdo je ochoten nechat se kurýrovat tímto způsobem, tedy bez hmotných substancí, „pouze" chytrostí a navýsost inteligentním humorem.

Soubor 97 kreseb tématicky vycházejících z problematiky školství, vědy a zdravotnictví je umístěn v expozici „Z apatyky do fabriky", která byla otevřena relativně nedávno. České farmaceutické muzeum (též ČFM) při FaF UK v HK tak návštěvníkům poskytuje, kromě svých dvou expozic, další možnost nahlédnout do světa, který je ne všem známý a není pro každého běžný.

Info o výstavěOtevřena je v době prohlídek expozic. Je součástí expozice historie farmaceutického průmyslu.

Kresby Vladimíra Renčína jim zprostředkují nový a neotřelý pohled na vědu a školství, který je někdy, díky postřehům a logice pánů Dlabáčka a Rambouska, více než překvapivý.

Výstava se proto doporučuje nejen těm, kteří Renčínovu tvorbu znají, ale i těm, kteří se s ní zatím příliš nesetkali. A tak neváhejte a vypravte se do Kuksu, přijďte do ČFM a uvidíte. Vyjdete vyléčeni.

Vernisáž výstavy Léčba Renčínem v Českém farmaceutickém muzeu na Kuksu.

Alexandr Hrabálek