Královéhradecký kraj

Hradec Králové: Už po třinácté se v neděli ulicemi Hradce Králové prožene peloton cyklistů všech věkových kategorií. Organizátoři odstartují akci Město na kolech v 10 hodin u plaveckého bazénu. Hradecké ulice budou automobilové dopravě uzavřeny do 12 hodin a je na každém, kolikrát šestikilometrovou trasu objede. Na účastníky čeká bohatý doprovodný program.

Jičínsko: Všichni dobří rodáci už míří do Jičíněvsi

Jičíněves: Sjezd rodáků a přátel se koná tuto sobotu od 9 hodin. Účastníci se ráno setkají v kulturním domě a pak už je čeká bohatý program. Připraveno je například fotbalové utkání malých sportovců i staré gardy nebo vystoupení zpěvačky Marcely Holanové.  Všechny hosty čeká také bohaté občerstvení. Na sjezd jsou zváni i přátelé z obcí Bartoušov, Dolany, Keteň, Labouň a Žitětín.

Náchodsko: Krása jiřin je především v jejich rozmanitosti

Česká Skalice: Tradiční výstava jiřinek se uskuteční od 12. do 14. září vždy od 9 do 17 hodin v muzejním areálu a v maloskalické tvrzi. Zájemci uvidí výsadbu a řezané květy, připraven bude objednávkový prodej hlíz. V doprovodném programu je aranžování květin nebo malování na hedvábí. Připraveny jsou i koncerty. V neděli v 15.30 hodin vyhlásí nejkrásnější jiřinku výstavy.

Nové Město nad Metují: V rámci Dnů evropského dědictví bude v sobotu otevřena zdarma řada památek. Městem v 9 hodin projede historický průvod v čele s Janem Černčickým z Kácova a jeho družinou. Na nádvoří zámku budou uměleckořemeslné trhy a před zámkem přehlídka automobilových veteránů. Od 13 hodin začíná na Husově náměstí doprovodný program.

Josefov: Rytířský turnaj Dvora hradeckého začne v sobotu od 12 hodin na louce u Poklasného mlýna. Pětihodinový program je rekonstrukcí rytířského turnaje z počátku 14. století. Jeho součástí je dobové oblečení a zbroj, tradiční ceremonie, turnajové disciplíny v pěším pojetí a historické tance.

Rychnovsko: Vozatajové zvládnou i čtyřspřeží

Bolehošť: Netradiční podívanou nabídne o víkendu Bolehošť. Na  kolbišti v Lipinách se bude konat 14. ročník Vozatajských závodů. V pátek od 9 hodin se mohou diváci těšit na drezurní zkoušky spřežení, v sobotu od 10 hodin se bude konat maraton spřežení. Nejbohatší program čeká na návštěvníky v neděli od 11 hodin. Bude k vidění parkur jednospřeží, dvojspřeží a čtyřspřeží i slavnostní nástup všech koní a jezdců. Na sobotní večer pořadatelé připravili zábavu v obecním hostinci.

Kostelec nad Orlicí: Třídenní multižánrový festival se bude konat od 12. do 14. září. Festival otevře v pátek hudební skupina Cigánski Diabli, která vystoupí v klubu Rabštejn od 19.30 hodin. V sobotu bude na Palackého náměstí celodenní program s mažoretkami, kapelou Cate,  zpěvačkou Lenny i s jarmarkem a bohatým občerstvením. V neděli skončí  festival v chrámu sv. Jiří, kde od 17 hodin vystoupí Bohemia Saxophone Quartet a smíšený pěvecký sbor.

Trutnovsko: Přijďte se rozloučit s létem na Šibenik

Trutnov: Rozloučení s létem se v rámci zábavného odpoledne pro celé rodiny koná v sobotu od 15 hodin na trutnovském vrchu Šibenik. Akce je součástí Dnů evropského dědictví. Návštěvníkům bude hrát country skupina Pěna, vystoupí taneční skupina Star West, připraveno je i několik her a soutěží pro děti.

Pardubický kraj

Chrudimsko: Popřejte Báře, slaví páté narozeniny

Podhůra: V neděli ve 14 hodin začne Lesní slavnost, která bude letos věnována oslavě 5. narozenin rozhledny Bára II. Na hosty čeká bohatý program: Ve 14.30 a 16.30 hodin komentovaná prohlídka rozhledny s autorem ing. arch. Rajnišem a v 16 hodin divadlo pro děti i dospělé. V průběhu  slavnosti si můžete v dílnách vyrobit originální suvenýr – model Báry, dřevěnou medaili nebo si ozdobit donesené tričko, zasoutěžit si, projít si lesnickou stezku nebo ochutnat něco z lesních specialit.

Orlickoústecko: Pára vdechne život veteránům

Žamberk: V sobotu se od 10 do 17 hodin otevře Muzeum starých strojů a technologií v areálu Vonwillerovy továrny (bývalé Mosilany) v Žamberku. Návštěvníci uvidí historické veterány i to, jak  fungovala technika minulých století. Dočkají se i prezentace parních strojů.

Brandýs n. O.: Městečko bude od pátku do neděle slavit 450. výročí narození Karla staršího ze Žerotína. V pátek budou zahájeny výstavy a  pokřtěna poštovní známka k výročí. V sobotu se uskuteční kulturní program na Komenského náměstí. Nedělní program začne bohoslužbou a od 14 hodin bude pokračovat pořadem, v němž vystoupí Alfred Strejček a Štěpán Rak.

Pardubicko: Poslední šance na Velkou pardubickou

Pardubice: Seriál kvalifikačních závodů na 124. Velkou pardubickou končí. V sobotu  se na Dostihovém závodišti v Pardubicích uskuteční poslední kvalifikační dostih. Na programu dostihového odpoledne, které začne ve 13 hodin, je devět překážkových dostihů a jeden rovinový. Kvalifikační dostih odstartuje v 16.30 hodin. Pět koní již má splněno. Jak se s tratí poperou ostatní, se ukáže v sobotu.

Svitavsko: Den s Lesy - drezura koní i práce s pilou

Svitavy: U rybníka Rosnička je na sobotu od 10 hodin připraven Den s Lesy ČR. V celodenním programu nebude chybět drezura koní ani zábava pro děti. Starší mohou posedět při vystoupení kapely Generace. Ve 13 hodin se představí Jiří Vorlíček, dvojnásobný mistr republiky v práci s motorovou pilou. O hodinu později bude slavnostně otevřena bezbariérová stezka pro vozíčkáře.