Král Lear s Bolkem Polívkou, Tři veteráni, Osudy dobrého vojáka Švejka nebo Bílá nemoc. To jsou jen namátkou některá z představení, která letos diváci uvidí. Hrát se bude v prostorách zámecké jízdárny, v Pelclově divadle, v Kolowratském zámku, v Podorlickém pivovaru a v amfiteátru letoviska Studánka. „Když jsme v roce 1993 začínali, hrálo se tehdy pět představení. Letos jich máme jedenáct, rádi bychom oslovili i náročnější diváky," říká ředitel festivalu Kamil Dvorný. „Loni Poláčkovo léto navštívilo víc než pět tisíc diváků, letos čekáme návštěvnost mnohem větší, už šest představení je v tuto chvíli vyprodaných," dodává.

Patronem Poláčkova léta je Lumír Olšovský

„Mám sbaleno a už jedu a moc se těším, že si Poláčkovo léto užiju. Doufám, že diváci budou nadšeni, protože tenhle ročník bude hodně odlišný od těch předchozích. Tak věřím, že nám to vyjde," říká herec, režisér a šéf muzikálového souboru Divadla J. K. Tyla v Plzni. A přiznává, že když ho pořadatelé oslovili, neváhal ani chvilku. „Bylo to hned domluvené, pro mě je to velká čest. Budu každopádně bdělým okem nad průběhem festivalu bdít po celou dobu jeho trvání přímo na místě."

Divadlo doplní hudba

Velkým lákadlem je skupina Čechomor, která zahraje v Zámecké jízdárně ve středu 28. června. V Synagoze zase zazní klasický klezmer v podání kapely Trombonik, Kolowratským zámkem se pro změnu ponese klasická hudba houslového virtuosa Karla Halíře a jeho tria, a na své si přijdou také milovníci dechovky. Na nádvoří rychnovského pivovaru si můžou společně zazpívat a zatančit s dechovou hudbou Choceňačka. Celé festivalové dění doplňuje výstava Panovníci a panovnice Českých zemí na reliéfech Jarmily Haldové v Orlické galerii.

„My se pokaždé s manželem moc těšíme, je to pro nás takový kulturní svátek," říká paní Anna, která je pravidelnou návštěvnicí Poláčkova léta.