Vznikla v souvislosti s moderním Hradcem jako salonem republiky taky tradice swingové hudby?
Hradec má v souvislosti s touhle muzikou docela slavnou historii a místní muzikanti, kteří ji hráli, měli v českých zemích dobré jméno. Velkou měrou k tomu přispěly místní hudební osobnosti – třeba Mirek Mužík, který v rámci své kapely kladl velký důraz na frázování, skutečné swingování. Když se jelo na festival třeba do Vyškova, tamní věhlasní hráči hlásili: Á, přijedou Hradečáci, bude se swingovat…

Hradecký hudebník a pedagog Jiří Hasal letos dostal jednu z nejvvýznamnějších hradeckých cen Primus inter pares. Je to pocta i místnímu swingovému odkazu?
Pan Hasal dostal tuto cenu za celoživotní práci, a to nejen ve swingu, ale i v taneční muzice. Postaral se o její věhlas třeba v Palmové zahradě se svým JH septetem: já mám tu čest tuhle kapelu už 18 let po něm vést. Město určitě ocenilo také jeho neúnavnou výchovu mladých hudebníků. Nádherné je, že k jazzu stále vede i ty nejmladší.

Big Band Jiřího Pavlíka, který je pokračováním této kapely a v němž někteří členové sedí i třicet let, na tuhle tradici navazuje…
…krásu téhle muziky je potřeba udržovat. Proto chceme připomínat, s jakou poctivostí i umem se k ní přistupovalo. Také musíme naše publikum trochu vzdělávat, ukazovat, jak se tento druh hudby projevuje dnes. I proto hrajeme věci z repertoáru Briana Setzera či Gordona Goodwina, kteří přidávají swingovému odkazu současnou příchuť. Navíc: celý hudební svět se vrací k obrodě velkokapelové muziky. Dnešní popové ikony se obklopují velkými bandy: Adele, Robbie Williams či Michael Bublé.

V čem by váš big band měl navázat na to nejlepší z hradeckého swingového odkazu?
Orchestr zastřešuje Spolek swingových hudebníků, který jsem spoluzakládal se staršími kolegy, když pan Mužík onemocněl. Tohle sdružení pomohlo zachránit historii hradecké kapely, jejíž kořeny sahají do roku 1947. Vedly ji osobnosti jako pan kapelník Slabý nebo Láďa Bareš, vynikající muzikant, který odešel do Liberce. A pak samozřejmě zmiňovaný Mirek Mužík s Jirkou Benešem. Byla tady spousta vynikajících aranžérů i autorů. I díky tomu se nám podařilo zachránit archiv not: autentické aranže místních muzikantů psané přímo pro tuhle kapelu. Přínos téhle hradecké hudební tradici vyjadřujeme každoročním udílením ceny Osobnost hradeckého swingu. Tu nezužujeme jen na členy kapely, kteří jí v minulosti prošli, ale na všechny, kteří v Hradci či východních Čechách měli možnost ovlivnit swingovou muziku.

Kdo je Jiří Pavlík
Kapelník Big bandu Jiřího Pavlíka, Stop time bandu, Puzzle jazzu, učitel hry na klavír a keyboard na ZUŠ ve Smiřicích, klavírista, saxofonista, moderátor.

Kdy se bude hradecká swingová osobnost vyhlašovat letos?
Opět na tradičním jarním koncertu: 15. května od 19 hodin ve velkém sále hradeckého Aldisu. Letošní koncert věnujeme beze zbytku české swingové písni. Všechny písničky budou s českými texty. Zazní písně českých, ale dokonce i hradeckých autorů a aranžérů. Současný český swingový prvek bude zastupovat jeden z nejzapálenějších propagátorů swingu: náš host zpěvák Petr Sovič, který se poctivě věnuje starým českým písničkám z repertoáru Štědrého, Chladila či Hály.

Jaký je vlastně současný hradecký swingař?
V našem big bandu se potkávají hráči z úplně rozdílných věkových skupin nebo třeba z úplně jiných míst, kteří by se bez muziky vůbec nepotkali. Všechny ale spojuje právě swingová hudba. Obdivuhodné je, že jsou ochotní se ne měsíc, ne rok, ale po desetiletí scházet: pravidelně každé pondělí. Především kvůli přesvědčení, že muzikou, která je baví, předají výjimečný zážitek také posluchačům. A celá ta energie vzniká právě mixem rozdílných individualit, které spojuje swing.