„Název výstavy vymyslel sám autor. Impuls k takovému pojmenování tkví podle mě v tom, že částečně žije a působí za Atlantikem. Jsme letití přátelé, uspořádal jsem mu už dvě výstavy. Zanedlouho odlétá na čtvrt roku do Peru. Následně otevře příští rok v dubnu svoji velkou výstavu v Českém Krumlově. No a já mám pro ni čas nyní. Těší mě, že mohu Hradečanům někoho takového předvést. V galerii vystavuje poprvé svých jednadvacet obrazů. Říká se o něm, že je génius. Umí nejen mistrně malovat, ale dokázal se etablovat mezi divochy a amazonské kmeny. Je podobně, jako kdysi Josef Váchal, naprosto výjimečná osobnost. V dnešní době je možná málo pochopen pro svoji odlišnost, ale do budoucna je velmi zajímavý a pro svoji práci cenný," uvedl galerista Aleš Pražan.

Otto Placht vstoupil do povědomí veřejnosti zejména po roce 1993 svými obrazy inspirovanými několikaletým pobytem v jihoafrické džungli u peruánských domorodců. Jeho tvorba je ovlivněna exotickým prostředím Amazonského pralesa, svoji tvůrčí práci doplnil nedávno vydanou obrazovou encyklopedií. Narodil se v roce 1962, absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze a víc jak dvacet let žije střídavě v Čechách a v Amazonii, kde se oženil a založil rodinu.

„Plátna, která tady vidíte, jsem napolovic přivezl z Peru a domalovával v Čechách. Ten druhý břeh, podle něhož dostala výstava název, byl ten, u něhož jsem na své cestě přistál. Věděl jsem, že tam začne to, co hledám. No a od té doby přijíždím zpátky z druhého břehu. Vše co tady vidíte, je zdroj mé inspirace, kterou jsem tam za posledních pětadvacet let nabral," vysvětlil Otto Placht.

Eva Ženíšková