Světová premiéra

„Na zahajovacím koncertě zazní v podání Symfonického orchestru Českého rozhlasu v mozartovském obsazení s dirigentem Petrem Vronským Koncertantní symfonie pro housle a violu Wolfganga Amadea Mozarta, Vivaldiho a Bachovy instrumentální koncerty a ve světové premiéře Koncert pro dvoje housle a orchestr skladatele a ředitele Pražské konzervatoře Pavla Trojana," řekl k programu organizátor festivalu, houslista  Jaroslav Svěcený. Na koncertě spolu s ním vystoupí britský houslista Rodney Friend, houslistka Julie Svěcená a violistka Jitka Hosprová.

Recitál Petry Janů

Další koncert bude příležitostí pro stálici populární hudby Petru Janů, která svůj recitál v zámecké kapli Zjevení Páně ve Smiřicích s kapacitou 200 míst představí poprvé. V dalších dnech vystoupí Hradišťan s Jiřím Pavlicou a na večeru Setkání žánrů aneb Od opery k SMS se představí duchovní otec skupiny 4tet Jiří Škorpík se sopranistkou Markétou Mátlovou, Jaroslavem Svěceným a skupinou SMS trio. „Tento vynikající skladatel a aranžér uvede nový multižánrový projekt, který má šanci oslovit posluchače všech generací a vyjde na CD," dodal Jaroslav Svěcený.

Smiřické svátky hudby nabídnou i galakoncert italských a francouzských houslí 17.- 20. století, na kterém Svěcený představí nástroje z Cremony, Benátek, Brescie, Mantovy, Neapole, Ferarry a Paříže. Unikátní kolekce vzácných houslí pochází ze zahraničních soukromých sbírek. Zazní ve skladbách Vivaldiho, Corelliho, Tartiniho, Masseneta a dalších autorů. Představí se také vítězové a laureáti mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga.

Emoce na závěr

Na dalším z večerů zazní emotivní jihoamerické rytmy i Ave Maria argentinského mistra Astora Piazzolly v podání akordeonisty a bandoneonisty Ladislava Horáka a houslisty Jaroslava Svěceného. Součástí koncertu bude křest CD. Rozezvučí se i 250 let staré smiřické varhany a doprovodí sopranistku Ludmilu Vernerovou.

Závěr bude patřit recitálu kytaristy Lubomíra Brabce s triem Bardolino a koncertu Filharmonie Hradec Králové za řízení Andrease Sebastiana Weiserem.

S hradeckou Filharmonií o Velikonočním pondělí vystoupí jako sólisté Jaroslav a Julie Svěcených.