Královéhradecký kraj

Hradecko: Nebe nad Hradcem bude plné letadel. Do svého věnného města zavítá také královna Eliška

Hradec Králové: Nebe nad krajskou metropolí bude o víkendu plné letadel. Na královéhradeckém letišti se uskuteční 22. ročník mezinárodního leteckého svátku CIAF. Letošními hlavními taháky budou historický proudový letoun Messerschmit ME 262, vojenské letouny F-16, ukázky akrobatických skupin Baltic Bees z Lotyšska, vrtulníky Mi 24, AH-1 Cobra, dopravní letoun C160 Transal německého letectva nebo hradecký Mig 15 UTI. Na letišti ve Věkoších se objeví také legendární letoun L 29 Delfín z Aero Vodochody, který bude pilotovat plukovník letectva Armády ČR ve výslužbě Pavel Veselý.

Hradec Králové: Už v sobotu poctí Hradec Králové svou návštěvou královna Eliška se svou družinou. Přijede ve 13.45 na Velké náměstí. Program ale začíná už v pátek staročeským jarmarkem a ohňovým průvodem a show. V sobotu se pak návštěvníci mohou těšit na rytířské ležení, kejklíře i ukázky jezdeckého umění nejen na náměstí ale i v Žižkových sadech. Chybět nebude ani videomapping a závěrečný ohňostroj.

Hradec Králové: Každou neděli až do konce září se děti mohou stát staviteli Bílé věže. Od deseti hodin se uskuteční seznámení s historií Bílé věže hravou formou. Program je zaměřen pro děti předškolního věku a 1. a 2. třídy základní školy. V ceně čtyřiceti korun je patnáctiminutový program a prohlídka útrob hradecké dominanty.

Jičínsko: Skauti chystají Hru o Nové Pace

Nová Paka: II. oddíl novopackých skautů ze střediska Sopka organizuje v sobotu Hru o Nové Pace. Startuje se u skautské klubovny ve 14 hodin. Doprovodný program, další hry a zábava proběhne na plácku u skautské klubovny ve Svatojánské ulici. Večer vzplane oheň, u kterého se bude hrát a zpívat.

Náchodsko: Kuronské slavnosti s Evou Pilarovou

Náchod: Na náchodském zámku se letos už podeváté  uskuteční Kuronské slavnosti. Hlavní program slavností se odehraje v sobotu od rána až do pozdního večera. Zámecká nádvoří rozezní zpěv, hudba, tanec, připraveny jsou řemeslné trhy a noční prohlídky zámku s oživlými postavami a určitě přijde i kouzelník. Večer přijde čas na koncert Evy Pilarové a Michala Foreta.

Rychnovsko: Swingový festival na Novém zámku

Kostelec nad Orlicí: Kostelecký Nový zámek hostí v sobotu pátý swingový festival. Ve swingovém rytmu začne znít hudba zámeckým parkem od 14 hodin. Na festivalu vystoupí vamberská Pružná těla, Jazz Generation z Náchoda a Down Beat Dixieland Band z Jeseníku. Návštěvníci si mohou také zakoupit výrobky z chráněných dílen Kopeček.

Trutnovsko: Vízmburské slavnosti se blíží

Havlovice: Tradiční, v pořadí již osmé Vízmburské slavnosti se uskuteční v neděli. Pro návštěvníky hradního areálu v Havlovicích je připraven bohatý doprovodný program také pro děti. Akce odstartuje průvodem v dobových kostýmech.

Pardubický kraj

Chrudimsko: Zdena Hadrbolcová v křesle pro hosta

Řestoky: Na oslavy 900 let existence obce Řestoky můžete zavítat v sobotu. Vše začne bohoslužbou za zemřelé a žijící rodáky v místním kostele svatého Václava v 8.30 hodin, v 10 hodin následuje sraz rodáků obce na obecním úřadu, slavnostní průvod a uctění památky obětí I. a II. světové války. Na celý den je připraven bohatý kulturní program – vystoupí například Big Band Chrudim, dechová hudba Živaňanka, skupina historického šermu Berendal a děti z MŠ Řestoky.

Ležáky: Ležácké podvečery pokračují zítra v 18 hodin. V křesle pro hosta usedne  herečka Zdena Hadrbolcová.

Orlickoústecko: Brandýské mámení zve i děti

Brandýs n. O.: V pátek a v sobotu se koná festival Brandýské mámení. Pořadatelé ze spolku Brandýs ve světě připravili na sobotu například dětskou výtvarnou dílnu, mezi pozvanými kapelami vystoupí u brandýského labyrintu v 17 hodin i rocková legenda Blue Effect a Radim Hladík. V programu nebude chybět ani videomapping.

Jablonné n. O.: Devětatřicátý ročník turistického pochodu Vyhlídkové vrcholy nabídne tuto sobotu trasy pro pěší i cyklisty, chybět nemá ani Pohádková cesta pro nejmenší pochodníky. Start je průběžný od sedmi do jedenácti hodin u radnice v Jablonném nad Orlicí.

Vysoké Mýto: Městské slavnosti v pátek a sobotu přinesou nabídnou vystoupení amatérských i profesionálních souborů. K nejatraktivnějším bude patřit sobotní vystoupení Jaroslava Uhlíře (14 hodin) nebo zpěváka Janka Ledeckého s kapelou (20.30 hodin) na náměstí Přemysla Otakara II.

Pardubicko: Vše o koních na výstavě Koně v akci

Pardubice: V sobotu a neděli otevře od devíti hodin Dostihové závodiště Pardubice své brány mezinárodní výstavě Koně v akci. Každoročně jsou tyto dva dny příležitostí poznat práci s koňmi v pravém slova smyslu. Návštěvníci se mohou těšit na koně různých plemen, sportovní soutěže i ukázky jezdeckého umění. Podtitul letošní výstavy nese název Dítě a kůň.

Svitavsko: Kdo vyrobí nejhezčí lavičku?

Svitavy: Celé město v sobotu a v neděli ožije letními slavnostmi. Lidé se můžou těšit na páteční koncert kapely No Name, která lidem zahraje společně s jevíčskou skupinou Frontman na náměstí Míru od osmi hodin večer. Na náměstí to bude žít i v dalších dnech. Sobotní odpoledne bude ve znamení dechové muziky a mažoretek. Návštěvníci svitavského hřbitova si také připomenou 180 pruských vojáků, kteří padli v roce 1866. Připravení budou i prodejci na populárním řemeslném jarmarku, kteří lidem nabídnou své zboží. Děti se vyřádí na kolotočích, tobogánu a dalších atrakcích.

Svitavy: V sobotu ve tři hodiny odpoledne oficiálně skončí Řezbářský memoriál Aloise Petruse. Organizátoři letos soutěžícím zadali, že mají vytvořit z obřích kmenů umělecké lavičky. Ty pak ve Svitavách zůstanou a připojí se k velkorozměrným dřevěným sochám z minulých let. Ještě v sobotu dopoledne tak budou mít návštěvníci stadionu možnost sledovat zručné umělce přímo při práci. Řezbáři pak kolem patnácté hodiny své výtvory předají starostovi Davidu Šimkovi.