Královéhradecký kraj

Hradecko: Statek provoní dobroty z čuníka

Hradec Králové: Neděle bude na Šrámkově statku v Pileticích patřit nejenom tradičním masopustním maškarám, ale také dalším taškařicím, které k této době neodmyslitelně patří. Hlavně však ochutnávce zabijačkových pochutin. Kdo neholduje jitrnicím, ovaru či tlačence, bude si moci ozdobit perníčky nebo se přiučit paličkování.

Jičínsko: Masopustní veselí v Nové Pace

Nová Paka: Masopust, masopust, do kola mě, holka, pusť! Masopustní veselí začíná průvodem v neděli ve 14 hodin z autobusového nádraží. Poté trasa pokračuje: Kotíkova ulice, ČSOB, Komenského, Dukelské náměstí. V celém areálu městského kulturního střediska bude přichystán doprovodný program, ve kterém jsou připravené dílničky pro děti a vystoupení folklórního souboru Hořeňáček z Lázní Bělohradu.

Náchodsko: Nenechte si ujít masopust!

Náchod: Veselý masopustní průvod maškar se v sobotu v 10 hodin vydá od hraničního přechodu v Náchodě – Bělovsi směrem na Masarykovo náměstí. Zde budou pro všechny připraveny česko-polské prodejní trhy, zabíjačkové hody a bohatý kulturní program na pódiu. Každá maska, která se průvodu zúčastní dostane na náměstí zabíjačkový guláš zdarma.  Akci pořádají v rámci mezinárodního projektu Participace mládeže, studenti náchodských škol a škol z nedalekých polských měst za podpory SVČ Déčko.

Jaroměř: Průvod maškar s muzikanty vyrazí v pátek ve 13.30 od ZUŠ F. A. Šporka k jaroměřskému náměstí, kde o povolení k masopustní koledě budou žádat a svými taškařicemi přihlížející pobaví. U stánků na náměstí je přichystané bohaté občerstvení, pochoutky ze zabijačky, teplé nápoje, koláče a další dobroty. Výtěžek z masopustního koledování bude v sobotu dopoledne předán v Domově sv. Josefa v Žirči.

Hronov: Masopustní rej se v sobotu uskuteční také v Hronově za doprovodu hudby, zpěvu i dobrého jídla a pití. Sraz maškar je ve 14 hodin před divadlem, poté vyrazí průvod s ukázkami masopustních zvyků městem a následně propukne veselice v sále Josefa Čapka.

Rychnovsko: Zahrádkářský ples už v sobotu

Kostelec nad Orlicí: Pokud jste milovníky zahradničení a k tomu si rádi zatancujete, tak právě pro vás je 49. Zahrádkářský ples. Přijďte v sobotu od 20 hodin do Kulturního domu SK Rabštejn. K tanci a poslechu bude hrát známá skupina Streyci. O předtančení se postará ZUŠ Kostelec nad Orlicí. Nenechte si ujít tradiční ples s krásnou výzdobou a bohatým programem.

Trutnovsko: Ples v lázních ozdobí herec Roman Vojtek

Podkrkonoší: Oblíbený masopust oslaví lidé o víkendu na mnoha místech regionu. Tradičně jednou z nejvydařenějších akcí je masopust studánecký, který pořádají v Malých Svatoňovicích. Maškary se budou na sobotní 14. hodinu srocovat před budovu obecního úřadu, odtud se následně vydá průvod směrem na náměstí, kde na všechny účastníky bude čekat oblíbená veselice. Hrát bude dechová hudba a k zakousnutí tu nabídnou jak koblihy, tak produkty ze zabíjačky. Návštěvu Malých Svatoňovic lze navíc v sobotu spojit také s pochodem Za zamrzlým Čepelkou. Ten už po dvacáté pořádá místní odbor Klubu Českých turistů. Přechod, případně lyžařský přejezd, měří v tradičních distancích patnáct a třicet kilometrů. Vychází se vždy z malosvatoňovického náměstí, kde probíhá prezentace, a na stejné místo se po překonání okolních vršků opět vrací.

Janské Lázně: Již II. Reprezentační ples pořádají Státní léčebné lázně v sobotu od 20 hodin na Kolonádě. Během večera vystoupí Roman Vojtek a vítězka StarDance Marie Doležalová se svým tanečním partnerem Markem Zelinkou. Programem provede moderátorka Jolana Voldánová a k tanci zahraje velký taneční orchestr JK Band. Hostům bude k dispozici raut.

Pardubický kraj

Chrudimsko: Medkovy Kopce zvou na Den Žena

Medkovy Kopce: V sobotu od 10 hodin se v kulturním domě uskuteční 14. Den Žena. Přijďte prožít krásný den plný pohodových chvil, ve kterých se o vás postará profesionální tým: masérka, profesionální vizážistka, kosmetička, kadeřnice, pedikérka a manikérka, ale také vědma, kartářka a lektorka zdraví, vztahů a lásky. Vstupenku si můžete zakoupit v předprodeji za 250 korun, na místě pak za 280 korun.

Orlickoústecko: Malá scéna plná Quentina Tarantina

Ústí nad Orlicí: V sobotu se uskuteční filmový maraton v Ústí nad Orlicí. Malá scéna se rozhodla uspořádat filmový den ve jménu Quentina Tarantina. Výběr z díla tohoto jedinečného režiséra se bude promítat po celou sobotu od 14 hodin.  Na návštěvníky čekají tři jeho originální snímky spolu s doprovodnou přednáškou.

Pardubicko: Společenská sezona je v plném proudu

Pardubice: V pátek se bude tancovat nejen ve společenském oblečení, ale také v dobových a historických uniformách. Ples Retroměstečka bude slavnostně zahájen ve dvacet hodin v pardubickém ABC klubu. V sobotu zažije zámecká kavárna v Pardubicích premiéru. Taktéž od dvaceti hodin startuje první Zámecký ples. Příchozí se mohou těšit na bohatou tombolu.

Svitavsko: Astronomové v Litomyšli

Litomyšl: Kolik hvězdných soustav už známe a jakou cestu jsme v astronomických otázkách urazili od dob 17. století a prvních badatelů po nebesích? Odpovědi na tyto otázky dodá putovní výstava Regionálního muzea v Litomyšli Astronomické tradice v Pardubickém kraji už tento víkend připravená ve spolupráci s Národním technickým muzeem. Mimo jiné bude mít dva vrcholy. Prvním z nich bude v rámci sobotní vernisáže (14.00) představení nové knihy Zdeňka Kopala Cesta z Cambridge na Mount Palomar a zpět. Tím druhým pak sobotní odpolední přednáška od 17 hodin populárního astronoma Jiřiho Grygara o nových poznatcích kolem trpasličí planety Pluto.