Královéhradecký kraj

Hradecko: Hrnčíři, dráteníci, kováři - na Hradec!

Hradec Králové: Řemeslníci z celé republiky přijedou v sobotu 25. června na Tylovo nábřeží v Hradci Králové. Od 10 do 18 hodin nabídnou návštěvníkům krásné výrobky a dětem tvůrčí dílny. Na nábřeží přijedou i řezbáři či perníkáři a sedláci budou prodávat své potraviny.

Jičínsko: Strašidelná Bažantnice

Lázně Bělohrad: Pohádkové postavy, příšery a strašidla si vás dovolují pozvat na již osmou kouzelnou procházku Bažantnicí ke kostelíku na Byšičkách. Strašidelná Bažantnice se uskuteční v sobotu v Lázních Bělohradu. Začátek procházky je tradičně u vily Karlušky od 16 do 19 hodin. V podvečer se v lesoparku a okolí objeví více než stovka pohádkových bytostí, strašidel a příšer.

Náchodsko: Tour de Torpédo opět v dobovém oblečení

Nízká Srbská: Jubilejní dvacátý ročník recesistického závodu na kolech Tour de Torpédo se koná už tuto sobotu. Prezentace závodníků je od 13 hodin u hospůdky U Božky. Zúčastnit se může kdokoliv, komu je více než 18 let, má kolo brzděné tzv. torpédem a uhradí startovné. Samozřejmostí je dobový kostým. Připravena je váhová soutěž startujících (váha i s kolem) a občerstvení. Každý účastník závodu obdrží nápoj zdarma. Hodnotit se budou první tři nejrychlejší, nejlehčí, nejtěžší a nejstarší účastník závodu i nejoriginálněji ustrojení. Závodníci obdrží pamětní list, a pokud budou mít štěstí, i malou cenu. Po ukončení závodu zahraje  skupina Ledvin Stones z Broumova.

Rychnovsko: Kostelec slaví ve velkém stylu

Kostelec nad Orlicí: Přijďte oslavit 700 let od první písemné zmínky o Kostelci nad Orlicí ve velkém stylu. Program oslav vyvrcholí v sobotu 25. června. V 9.30 hodin v ulici Na Lávkách vyrazí průvod 25. setkání Kostelců. Na Palackého náměstí nebudou chybět hudební, zábavná a divadelní vystoupení. V 11 hodin bude zahájen Běh pro Orion, díky kterému si zasportujete a zároveň pomůžete hendikepovaným dětem. Od 13 hodin rozezní chrám sv. Jiří koncert chrámových sborů. Současně bude probíhat i doprovodný program v budově ZŠ Gutha-Jarkovského, budově Obchodní akademie TGM či na farním dvoře na Jiráskově náměstí.

Trutnovsko: Výročí velké bitvy

Trutnov: O víkendu se lidé mohou těšit na velkou bitevní ukázku ve Starém Rokytníku, která má připomenout události z roku 1866. Výročí bitvy u Trutnova připomene i hraná scénka na náměstí či vernisáž v muzeu.

Pardubický kraj

Chrudimsko: Ondřej Havelka a Melody Makers

Heřmanův Městec: Po zahajovacím Mozartově Requiem pokračuje XII. ročník festivalu „Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje" v Heřmanově Městci v neděli 26. června od 17 hodin externím koncertem na nádvoří heřmanoměsteckého zámku, kde se představí Ondřej Havelka se svými Melody Makers. Uskupení, které si letos připsalo kulaté 20. výročí své existence, představí projekt „Nás to tady furt baví". Vystoupení populárního špičkového swingového big-bandu slibuje být výrazným bodem celého letošního festivalu. Poslední vstupenky na tento koncert je možné zakoupit či rezervovat na TIC v Heřmanově Městci. Neváhejte, kapacita nádvoří bude brzy naplněna.

Orlickoústecko: Na slavnostech zatančí Korejci

Dolní Čermná: V Areálu zdraví a sportu se v sobotu 25. června koná 28. ročník Mezinárodního folkorního festivalu Čermenské slavnosti. Program začne ve 14 hodin, postupně vystoupí řada souborů, mimo jiné i taneční skupina z Jižní Koreje nebo taneční a hudební soubor z chorvatského Splitu. Doprovodný program zahrnuje i řemeslný jarmark, divadélko pro děti nebo historický šerm. Návštěvníci se mohou ve večerních hodinách těšit na ohňovou show a slavnostní ohňostroj.

Pardubicko: Divadlo Sklep slaví pětačtyřicáté výročí

Pardubice: Kultovní pražské divadlo Sklep slaví 45 let od svého vzniku. V roce 1971 ho založili David Vávra a Milan Šteindler ve sklepě Vávrovy babičky. S divadlem jsou spojeni například Tomáš Vorel, Václav Marhoul nebo Tomáš Hanák. Současní i bývalí herci divadla představí legendární i aktuální scénky v inscenaci s názvem 45 kroků ze sklepa. Herci divadla Sklep budou hrát tento pátek od půl čtvrté odpoledne ve Východočeském divadle.

Svitavsko: Ve Vendolí slaví

Vendolí: Na bohatý program zvou pořadatelé Setkání rodáků a oslav výročí 70 let od založení místního sboru dobrovolných hasičů. Na programu se podílí většina organizací, které sídlí v obci a na své si přijde opravdu každý. V sobotu 25. června se rození v devět hodin požární siréna a zahájí tak hasičské oslavy. Jejich součástí je slavnostní svěcení praporu a zásahového vozidla. Následuje tradiční Vendolský jarmark s doprovodným programem. Připravena jsou například taneční i žonglérská vystoupení. Od dvou hodin odpoledne začíná Setkání rodáků na kterém můžete zhlédnout mimo jiné vystoupení MŠ a ZŠ z Vendolí. Připraveny jsou výstavy i lety helikoptérou. Na závěr dne je připravena taneční zábava.