Královéhradecký kraj

Jičínsko: Na Kosti mezi nebem a zemí

Kost: Již pošesté je připraven na tento víkend slacklinový festival. Jedná se o unikátní akci, která je k vidění pouze na hradě Kost. Představí se asi sto účastníků z celého světa, kteří předvedou své dovednosti na „slack lajnách", tedy balancování, chození a skákání na popruhu ukotveném mezi dvěma body. Na hradě budou slackliny na hlavním nádvoří, na parkáně, z kuchyně na protější skály a různě v okolí. Pokud by vás chození zaujalo, můžete si na nízké krátké lajně tento sport sami vyzkoušet.

Náchodsko: Kryštofovi pomůže koncert

Vernéřovice: Pětiletý Kryštof Říha z Dobrošova, který následkem tonutí v potoce utrpěl vážné poškození mozku, by nutně potřeboval speciální vozík. K tomu by mu měl pomoci páteční benefiční koncert v Soulkostele ve Vernéřovicích. Stěny svatostánku rozezní od 19 hodin nejen známá česká zpěvačka Lenka Dusilová, ale i liberecká kapela Loop Station a místní punková kapela Kluci. Výtěžek ze vstupného bude věnovaný rodině malého chlapce.

Rychnovsko: Složí hold knížeti

Dobruška: Kníže Václav přijede opět do Dobrušky. Na jeho počest se od 23. do 25. září konají Svatováclavské slavnosti. V pátek vystoupí kapely Žlutý pes a Rocksorry. Sobota bude patřit jarmarku i muzice a neděle koncertu Pavla Šporcla a  souboru Barocco sempre giovane.

Trutnovsko: Než uzavře brány Šťastná země…

Radvánovice: V obci se pomalu Šťastná země uloží k zimnímu spánku. Než se tak ale stane, ještě se tam mohou zájemci vydovádět. Jako například při poslední akci, kdy Dětská kapela Čiperkové pokřtila svou knihu a uspořádala pro zájemce den plný zábavy. Na sobotu 24. září se chystá Brambora den, kdy budou připraveny hry i soutěže s bramborovou tématikou a určitě i bramborová jídla, protože to k podzimu prostě patří. V říjnu se mohou návštěvníci těšit na velkou drakiádu s výrobou i pouštěním modelů a také na speciality při Staročeské zabíjačce.

Královéhradecko: Petrovické vinobraní zpestří také historický průvod obcí

Petrovice: Spolek Za rozvoj Petrovic a město Týniště nad Orlicí si vás dovolují pozvat na 3. petrovické vinobraní, které se uskutečnív sobotu 24. záříod 14 hodin v prostorách u obecního domu. Součástí vinobraní bude i historický průvod z období středověku, který začne ve 13 hodin u autoservisu v Petrovičkách. Toho, kdo se průvodu zúčastní v dobovém kostýmu, čeká milá odměna. Pro návštěvníky bude připraven opět pestrý program včetně cimbálové muziky Kyjovsko. Připraveno bude bohaté občerstvení včetně různých specialit, pravý burčák a nakonec posezení s muzikou. Prezentovat se budou tato vinařství: Hnanice, Omasta, Hradil, Dufek, Vajbar, Kobylí, Kadrnka. Akce se koná také za podpory vinice Hnanice a KKrest. Vstupné dobrovolné.

Pardubický kraj

Chrudimsko: S koňmi o titul

Heřmanův Městec: Národní hřebčín Kladruby nad Labem pořádá od 22. do 25. září mistrovství České republiky v soutěžích spřežení, které se koná v Heřmanově Městci. Kvalifikaci splnilo 50 spřežení a soutěží se ve čtyřech disciplínách.

Orlickoústecko: Den železnice

Česká Třebová: Město bude v sobotu žít regionálním Dnem železnice. Připraveny jsou jízdy zvláštních vlaků, výstava lokomotiv na malé točně, prohlídka  depa, provoz průmyslové lokomotivy BN 60 nebo jízda elektrické lokomotivy ř. 111. Návštěvníci se budou moci seznámit s trenažérem lokomotivy. Fandy potěší výstava kolejišť.

Pardubicko: Přijede pouť

Pardubice: Průvodem Polabinami začne v sobotu v osm hodin Staročeská polabinská pouť. Většina programu se odehraje v parku Jiřího Srbka. Odpoledne vystoupí Martina Pártlová, Heidi Janků, Šlapeto, Sabrage či Michal Hrůza.Ve 21.30 pouť zakončí ohňostroj.

Svitavsko: Pochod rytíře Toulovce

Toulovcovy Maštale - Pochod rytíře Toulovce se koná v sobotu 24. září od 8 do 16 hodin. Každý účastník si může vybrat jednu ze tří tras: 8, 16 nebo 30 km v oblasti budislavských skal a lesů. Autobusy z Litomyšle od hotelu Zlatá Hvězda odjíždí v 7.30 hodin přes Dolní Újezd a další v 8.30 hodin přes Morašice. Odjezdy zpět budou zveřejněny v cíli pochodu. Zahraje kapela Ahaswer. Registrace, start i cíl je v areálu TJ Jiskra ve Vranicích.