Hradecko: Kurz Keramická plastika zabere celý sobotní den

Hradec Králové: Galerie Artičok pořádá v sobotu 1. října od 10 hodin celodenní kurz Keramická plastika s Martinou Jiroutovou. Vytvoříte si menší figurativní nebo volnou plastiku (velikost do 20 cm) podle vaší fantazie, vlastní předlohy z bloku šamotové hlíny nebo z válečků. Kurz je vhodný i pro začátečníky. Nabízen je individuální přístup ke každému. Pokud nemáte nápad, pomohou s námětem na místě. Hlína je arteterapeutický materiál, kontakt s ní uzdravuje a motivuje. Vytvořené plastiky si neodnesete hned - budou se sušit, pak půjdou na přežah, poté se naglazují a půjdou znovu do pece na ostrý výpal. Hotové si je budete moci vyzvednout v galerii Artičok za měsíc od workshopu. Kurzovné činí 850 korun, registrovat se můžete na webu www.articok.cz nebo u obsluhy v galerii. Pro uskutečnění setkání je potřeba minimálně pět účastníků. Jejich počet je však omezen, proto se registrujte v systému.

Jičínsko: Den architektury oslaví i v Hořicích

Hořice: Světový den architektury můžete poprvé oslavit i v Hořicích, a to v termínu1. a2. října.Poznejte krásu místních vil a nechte se unést do minulosti němým filmem. Pro děti a nejen ty také chystají výtvarné dílny, kde zjistíte, jaké to je být architektem. Na sobotu 1. října dopoledne připravují společně s místostarostou Martinem Pourem komentovanou procházku s názvem Hořické, nejen tovární, vily. Díky vstřícnosti majitelů budete mít jedinečnou příležitost nahlédnout do interiéru Flečkovy vily, objevit skrze zpustlý park stále krásné exteriéry Goldschmidtovy vily nebo se projít zahradami a ateliéry Kulhánkovy/Wagnerovy vily. Místo srazu: Flečkova vila, Riegrova 950, Hořice, začátek procházky: 10 hod., vstup zdarma. Směr procházky: Flečkova vila - Goldschmidtova Hirschova vila - Feuersteinova vila; 13 hod. Hurá dovnitř! Kulhánkova (Wagnerova) vila (nutná registrace předem 777 797919). Odpolední program naváže na procházku projekcí němých filmů z první republiky v kině Biograf Na Špici. Promítání bude doprovázet odborný komentář Oldřišky Tomíčkové se stylovým klavírním doprovodem Jiřího Urbana. Oficiální sobotní program uzavře přednáška Martina Poura Co se do procházky nevešlo, s prezentací historických fotografií a plánů vybraných vil.
Nedělní program se celý věnuje výtvarným dílnám v prostorách Hořického gymnázia. Okuste práci architekta či urbanisty při vytváření města a postavte si dům. Staňte se bytovým designérem a navrhněte pokoj. S lektorkami Blankou Bihelerovou a Kateřinou Novákovou Kašparovou rozvíjejte představivost a naučte se chápat architekturu. Dílny jsou vhodné pro rodiče s dětmi od 4 do 15 let.

Náchodsko: Dny českého piva

Náchod: Pivovar Primátor pořádá v sobotu 1. října akci Den a noc otevřeného pivovaru. Příchozí čeká exkurze provozem v rámci projektu Dny českého piva. Po prohlídce nemusíte pospíchat domů, ale můžete navštívit také návštěvnické centrum, kde budou čepovat pivo z čerstvě načesaného chmele, nebo můžete ochutnat další druhy piva, které se v Náchodě vaří. Na exkurzi je nutné se předem objednat na tel.: 732 154 955 nebo na e-mailu: marketa.flouskova@primator.cz.

Rychnovsko: Dobový ples vás vrátí do minulosti

Potštejn: Při příležitosti oslav 10. výročí otevření zámku jste zváni na Dobový ples ve stylu 20. a 30. let 20. století. Přijďte si užít v dobovém kostýmu příjemný večer. K poslechu a tanci hrají Sestry Havelkovy. V průběhu večera se můžete těšit na dvě vystoupení skupiny historického tance. Zámek otevře své brány pro nadšené tanečníky v sobotu 1. října v 19 hodin.

Trutnovsko: Trutnov poběží pro Rebečku

Trutnov: Běh pro Rebečku, dívku s nemocí motýlích křídel, se koná v sobotu 1. října od 11 hodin na letišti v Trutnově Volanově. Startovné je sto korun, děti poběží zdarma. Trasy jsou pro dospělé 5; 9 a 21,4 kilometru, děti se vydají na trasu dlouhou 500 metrů. Vítězové dostanou volné vstupenky na charitativní koncert pro Beky. Běžci mají občerstvení zdarma, doprovodný program zahrnuje dětské hry, malování na obličej a vyhlídkové lety. Rebeka je holčička, která se narodila se zmíněnou nemocí v Pardubicích v roce 2014. Nemoc motýlích křídel je nepříjemná, bolestivá a omezující, ale současně velmi nákladná. Proto se na podporu rodiny konají charitativní akce.