Hradec Králové: Masopustní veselí a tradiční pochoutky si můžete užít v neděli 10. února na Šrámkově statku v Pileticích. Rej začíná v deset hodin dopoledne, průvod pak statkem projde kolem jedenácté. Příchozí se mohou těšit například na jitrnice, jelítka, prejt a další lahůdky z vepřového. Tradičně se bude péct i chleba. Masopust končí ve čtyři odpoledne.

Jičínsko: Na historických lyžích kolem koupaliště

Jičín: Kdo si chce užít masopust, měl by 9. a 10. února zamířit do Valdštejnské lodžie v Sedličkách u Jičína. První den bude přípravný. V masopustní dílně budou zhotoveny masky pro nedělní průvod. Od lodžie vyrazí ve čtvrt na dvě a půjde skrz lipovou alej. Dvoudenní program vyvrcholí v neděli odpoledne na nádvoří jičínského zámku. Ve dvě hodiny bude očekáván příjezd Masopusta a jeho družiny. Zahrají HuSo, Řehečské kvarteto a Jiří Konvrzek, zatančí divadelníci z K-Klubu. Vystoupí i žáci ZUŠ a členové Jičíňáčku. A k masopustu samozřejmě patří jídlo. Pro příchozí bude přichystána hostina a něco z tradičních zabijačkových hodů.

Nová Paka: Tak to tu ještě nebylo! Městem se letos vypraví masopustní průvod a vy můžete být u toho! Masopust budou v Nové Pace slavit v neděli 10. února. Od 13.30 hodin začíná řazení průvodu na autobusovém nádraží, odkud se vydají maškary Kotíkovou ulicí přes kruhovou křižovatku a Komenského ulicí na náměstí. Barevný had pak poputuje do MKS, kde ve velkém sále vypukne karneval. Pro děti je připravena také řada pohádkových her a dílniček. Masopustní občerstvení bude nachystáno v malém sále. Tam si můžete pochutnávat na jitrničkách, ovaru a také masopustních koblihách.

Pecka: Místní koupaliště a kemp se stanou centrem dění mistrovství Pecky v běhu na historických lyžích. Setkání přátel historického lyžování se uskuteční v sobotu 9. února od čtrnácti hodin. Vypsány jsou tři kategorie: děti, ženy a muži. Závody se uskuteční samozřejmě v dobovém oblečení. Po celou sobotu se v místní restauraci budou konat  bohaté vepřové hody.

Náchodsko: Zlatokopové, na Klondike!

Náchod: V sobotu 9. února od 10.00 hodin můžete i s dětmi vyrazit na Klondike: recesní zlatokopecký závod dvojic a rodin, během kterého budou připraveny různé netradiční soutěže ( rýžování zlata, chytání bizona, střílení z luku a kuše, lovení mustangů, hra v salonu apod.).  Přihlášky se podávají do 9.30 hodin před budovou Déčka. S sebou si vezměte: sáňky či pekáč, rýžovací pánev na zlato a další důležité pomůcky zálesáka. Na účastníky čeká občerstvení a drobné zálesácké odměny. Večer od 20.00 hodin je pro mladé a dospělé tanečníky připraven v restauraci Vatikán Country bál plný hudby, tance, zábavy a soutěží, například o nejsilnějšího muže a ženu bálu.

Rychnovsko: Karneval pro malé kluky a holčičky

Dobruška: V neděli 10. února jsou zvány nejen holčičky a kluci, ale celé rodiny na Dětský karneval do kulturního domu. Začátek je ve dvě hodiny odpoledne. Princezny, čarodějové, vodníci a jiná stvoření se budou moci zapojit do soutěže o nejlepší masku a vyhrát cenu. Pro děti bude připravena také balonková show.

Trutnovsko: Noc gladiátorů ozdobí Rudolf Kraj

Trutnov: Sál Společenského centra Uffo se zítra promění ve velkolepé bojové kolbiště. První zdejší Noc gladiátorů nabídne divákům zápasy především v boxu a v thajském boxu, ale i v dalších bojových uměních. Atraktivním hostem večera bude stříbrný olympionik Rudolf Kraj, v hlavním zápase se představí domácí borec a také hlavní organizátor Noci gladiátorů Luboš Velecký. Úvodní klání začínají v devatenáct hodin.

Chrudimsko: Diskotéka na ledě
i s teplým čajem

Morašice: Sbor dobrovolných hasičů Morašice pořádá v sobotu od 11 hodin maškarní průvod obcí. Začátek je u hospody Ve Dvoře. Od 20 hodin následuje maškarní rej se skupinou Triton.

Chrudim: V neděli od 15 do 17 hodin můžete zajít na zimní stadion v Chrudimi, kde se  uskuteční diskotéka na ledě. Pro všechny bude připraven teplý nápoj zdarma.

Orlickoústecko: Ze života hmyzu přímo na hřišti

Rudoltice: Bohatý program bude mít sobotní Rudoltický masopust, který se bude konat na fotbalovém hřišti. Veselice bude zahájena v 9.30 hodin, ve třináct hodin odstartuje masopustní průvod obcí. Jeho téma je tentokrát Ze života hmyzu. Obcí se vydá za doprovodu dechové kapely Letohradská 13 a koňského spřežení.

Pardubicko: Pokusní králíci a Sto zvířat

Pardubice: Na Malé scéně ve dvoře Východočeského divadle v Pardubicích se v sobotu i v neděli koná premiéra absurdní komedie s názvem Pokusní kralíci. Přijďte se podívat, jak se může taková obyčejná návštěva jedné banky proměnit ve zlý sen a všechno bude rázem jinak, než jak to obvykle bývá.
Představení začíná v devatenáct hodin a v hlavních rolích se divákům představí Josef Pejchal, Miloslav Tichý nebo Lída Vlášková.

Pardubice: V pardubickém hudebním klubu Žlutý pes se v pátek od 21 hodin uskuteční koncert kapely Sto zvířat. Ten je součástí turné s názvem Hraju na klavír v bordelu. Právě tak se jmenuje i jejich nová deska vydaná loni v září. Na fanoušky čekají jak nové songy, tak i staré osvědčené hity jako Nikdy nic nebylo či Nejkratší cesta.

Pardubice: Milovníci karnevalů mohou v sobotu zavítat na tradiční maškarní ples – Šibřinky, které se konají od 20 hodin v sále Sokolovny v Dolní Rovni. Chybět nebude občerstvení, hudba ani bohatá tombola. Přijďte si užít tento „šílený" ples a nezapomeňte na pořádnou masku!

Svitavsko: Litomyšlská charita oslaví jubileum

Litomyšl: U příležitosti oslav dvacátého výročí litomyšlské charity je připraven třídenní program. Ten začne v pátek v sedmnáct hodin bohoslužbou v kostele Povýšení svatého Kříže. V sobotu se uskuteční v Lidovém domě program pro mládež a rodiny s dětmi. Organizátoři chystají například festival deskových her, minikino pro nejmenší a rockový koncert. Dvoudenní oslavy v Litomyšli vyvrcholí v neděli filmovým odpolednem.