Houby rostly již od jarních měsíců, kdy jsme se mohli setkat s kačenkami, ucháči, smrži. V květnu se dali najít kováři a koloděje. A pouze s lokálními výkyvy trvá houbová sezona až do dnešních dní. A jako završení úspěšné sezony Mykologický klub z Lomnice nad Popelkou pořádá tradiční výstavu věnovanou houbám. Koná se v Orlovně (ulice J. J. Fučíka) o víkendu v termínu 14. a 15. října. V sobotu od 13 do 17 hod, a v neděli od 10 do 17 hod. Pondělí 16. října dopoledne bývá věnované školám. V rámci výstavy bude možno ochutnat výrobky z hub, např. likéry nebo i něco dobrého na zub. Součástí výstavy bude i mykologická poradna. Odborníci doporučují přinášet do poradny houby neořezané a neočištěné, leckteré znaky hub se totiž nachází i v úrovni nohy pod hlínou.

Holubi a králíci zamířili na výstavu

Česká Skalice, Jaroměř - Český svaz chovatelů v České Skalici pořádá o tomto víkendu v chovatelském areálu v Jiráskově ulici výstavu králíků, holubů, drůbeže a exotického ptactva. Výstava bude otevřena vždy od 8 hodin, v sobotu 14. října do 16 hodin a v neděli 15. října do 11 hodin. V Jaroměři – Josefově se koná 14. krajská výstava králíků, drůbeže a holubů. Výstava bude otevřena v sobotu 14. října od 8 do 17 hodin. K vidění bude expozice výkonných poštovních holubů nebo ukázky v králičím hopu, zajištěn je prodej krmiv, výkup kožek i hudba.

Na zámku bude v sobotu strašit

Nové Město nad Metují - Strašidelné a pohádkové prohlídky novoměstského zámku se konají v sobotu od 18 do 23 hodin. Těšit se můžete na strašidelné výjevy, podmanivou hudbu a zajímavě nasvícené interiéry.

Parní vlak přiváží Františka Josefa I.

Náchodsko - Komitét pro udržování památek z války roku 1866, Kavalerie Hradec Králové a Železniční muzeum Výtopna Jaroměř pořádají v sobotu a v neděli jízdu historického parního vlaku a návštěvu císaře Františka Josefa I.. Ten zavítá v sobotu do České Skalice, Starkoče, Červeného Kostelce a Malých Svatoňovic. V neděli se zastaví v Hradci Králové a Jaroměři.

Osudy šlechty v období nacismu

Jičín - Jičínské muzeum zpřístupnilo novou putovní výstavu s názvem „Ve znamení tří deklarací… Šlechta v letech nacistického ohrožení československého státu“. Postavení šlechticů v Československu v kontextu mnichovských událostí roku 1938 a následného vzniku Protektorátu Čechy a Morava je téma, které v našich moderních dějinách postrádá dostatečné zmapování. Návštěvníkům se dostane dalšího rozšíření obzorů o této nelehké době. Výstava se zaměřuje na zástupce šlechtických rodů, kteří i přes velkou míru rizika projevili nebývalou odvahu a ve třech prohlášeních vyjádřili svou podporu českému národu. Výstava je otevřena do 19. listopadu ve výstavní chodbě muzea.