Od středy 7. května až do 6. září je expozice k vidění ve výstavních sálech horního patra královéhradeckého Muzea východních Čech. Dokumentuje průběh konce 2. světové války v Hradci Králové a jeho okolí.

„V našich muzejních sbírkách máme několik filmů s tématikou období druhé světové války, konkrétně z let 1939 až 1940. Jsou to snímky vypovídající o dění na Královéhradecku v posledních válečných dnech před sedmdesáti lety. Snímky jsme obohatili sérií diapozitivů rovněž s touto tématikou," vysvětlila historička a autorka výstavy Jaroslava Pospíšilová.

Prezentace byla připravena k sedmdesátému výročí Dne osvobození jako obrazová kronika. Její tvůrci vybírali ze stovek dochovaných fotografií, o spolupráci požádali kolegy z bývalých okresních muzeí, mimo jiné z Jičína, Náchoda, Rychnova nad Kněžnou, Nového Bydžova, Třebechovic pod Orebem, Hořic, ale také z Okresního archivu v Trutnově a z Památníku Terezín. Můžete sami posoudit, do jaké míry se tato spolupráce zdařila.

Vystaveno je 354 fotografií a novinových článků z válečného období, opomenuta nezůstala ani novinka z kolekce modelů válečné bojové techniky, která se dostala do sbírek muzea vloni. Vystavený vězeňský úbor a vojenské uniformy jsou ze sbírek královéhradeckého muzea.

Prezentace, jejíž příprava začala na konci minulého roku, seznamuje s regionálním pohledem na dějiny válečného období.

Neměli by si ji nechat ujít pamětníci, školy, ale ani mladá generace, která se dosud s touto tématikou nesetkala.

Program k výstavě se uskutečnil také na státní svátek Dne vítězství v pátek 8. května, kdy se před muzeem na prostranství na nábřeží odehrávaly oslavy Dne vítězství pořádané Svazem bojovníků za svobodu.

Eva Ženíšková