V pátek se přijeli podívat na film do náchodského kina Vesmír a s nimi i představitelka hlavní role Zuzana Kronerová. Slovenskou herečku z Bratislavy doprovázel druhý režisér Radim Filipec, „prodloužená ruka" scenáristy a režiséra Bohdana Slámy.

Zuzana Kronerová, která ve filmu statečně zdolává ledovou řeku, přiznala, že nikdy předtím by ji do takové vody nedostali. „Svým původním povoláním jsem byla zimomřivá žena. Když jsme měli jet s mužem a dětmi na dovolenou, říkala jsem: proboha, hlavně, ať to moře nemá pod třicet stupňů!" zavtipkovala herečka a prozradila, že když ji Bohdan Sláma kvůli natáčení oslovil, on sám už studené vodě doslova propadl a nořil se do ní každé ráno.

Díky filmu má nový rozměr života

„Nejdřív jsem se bránila a doufala, že to čeští filmaři mohou nějak nakašírovat – strhat listí ze stromů a z polystyrenu udělat ledové kry. Pak ale přišla nabídka hlavní role, začala jsem po ní toužit a nakonec se bála jít k doktorům, aby mi tu studenu vodu nezakázali," smála se. Nakonec se prý odhodlala a asi čtyři měsíce před natáčením začala trénovat a otužovat se. A nepřestala ani po skončení natáčení.

„Jsem filmu vděčná, našla jsem nový rozměr života. Otužuji se i nadále. Denně si dávám studenou sprchu a jednou týdně chodím do jezera Zlaté piesky v Bratislavě. Tam, co v sedmdesátých letech minulého století spadlo letadlo. Ale voda je tam čistá, hlavně v zimě," bavila diváky v kině.

Přiznala, že za ty téměř dva roky, po které se otužuje, se tam do jezera noří stále víc lidí. „Když měl led dvacet čísel, otužilci si vykrumpáčovali bazén a normálně tam stála fronta. Tento sport je stále populárnější," vysvětlovala nadšeně.

Nejtěžší scény se točily v Hradci Králové

Radim Filipec přiznával, že natáčení nebylo vůbec jednoduché. Nikomu z herců se samozřejmě nesmělo nic stát. Natáčelo se v Praze, Plzni a Hradci Králové. Tam se točily nejnáročnější scény, které dramatizovalo počasí. Voda tenkrát měla necelé čtyři stupně.

„Točily se závody v Hradci, měli jsme tam asi dvě stě lidí, z toho spoustu otužilců z celé republiky, na místě byla i náročná technika. První den pršelo, ale točili jsme a doufali. Druhý den byla řeka děsivě rozvodněná, ale záběry se musely dokončit. Aktéři vlezli do vody, řeklo se „akce", začali plavat, ale stáli na místě!" líčil Filipec. Proud byl tak silný, že se nemohli v řece vůbec pohybovat. Půlka štábu se při tom údajně potila, druhá se mohla potrhat smíchy.

„Nakonec jsme to natočili tak, že to ve výsledku divák snad ani nepozná," oddechl si druhý režisér.

Zahráli si otužilci z Náchoda i Hradce

Umění tvůrců filmu potvrdili i přítomní otužilci, kteří v kině také předstoupili před diváky. Byli mezi nimi například Jiří Kuřina z Hradce Králové, Josef Ježek ze Dvora Králové nad Labem a Petr Kocián s Bertholdem Jeitnerem z náchodského oddílu dálkového a zimního plavání.

Filmaři si je vybrali, když objížděli jednotlivé zimní plavecké závody. Chtěli, aby bylo otužilectví v České republice vystižené co nejvěrněji.

„Myslím, že film je mimo jiné velmi dobrou propagací tohoto sportu," potěšilo Petra Kociána a dodal, že letošní zima otužilcům obzvlášť přála. Konečně po několika letech pořádně mrzlo, takže ten, kdo se chtěl koupat venku, musel ve vodě vysekávat led. Škoda prý, že taková nebyla i v loňském roce, kdy se film natáčel.

„Určitě se najdou tací, kteří si zimní plavání a otužování budou chtít po zhlédnutí filmu vyzkoušet. Obzvlášť až uvidí, jak představitelka hlavní role omládla," podotkl Jiří Kuřina, předseda oddílu dálkového plavání TJ Sokol Hradec Králové. Všichni otužilci se pak shodli, že přestože bylo natáčení občas náročné, rozhodně neměli před profesionálními herci trému. „Byli přirození a na nic si nehráli. Byla to skvělá zkušenost," usmívali se spokojeně. Natáčení filmu je bavilo a na zážitky a nové zkušenosti budou vzpomínat ještě dlouhá léta.