Důvod není janý, důsledek však ano. A je tragický. „Řidička Mazdy 323 z dosud nejasných příčin vjela na přejezd právě ve chvíli, kdy tudy projížděl osobní vlak," řekla tisková mluvčí krajských hasičů Martina Žahourková.

Mluvila o středeční ranní tragické nehodě, která se stala v Třebechovicích pod Orebem v ulici Na Stavě, jež vede směrem na Krňovice.

Třeadvacetiletá žena vjela na přejezd, i když podle všeho fungovalo světelné i zvukové značení, které ukazovalo, že se blíží osobní vlak. Proč tuto výstrahu nevyslyšela, to je nejasné – a je to zásadní motiv dalšího vyšetřování.

„Světelná signalizace v době nehody byla funkční," potvrdil tiskový mluvčí policie Jan Čížkovský.

Po srážce lokomotiva tlačila vozidlo ještě nějakých dvě stě padesát metrů. „Tlačila ji až k dalšímu přejezdu," upřesnila Žahourková.

Přejezd se příští rok změní…
Středeční tragédie v ulici Na Stavě je o to smutnější, že už příští rok by na zdejším přejezdu měly být instalovány závory.
„Máme v Třebechovicích tři nechráněné přejezdy - v Pardubické ulici, v ulici Na Stavě a 
v Týnišťské ulici. Máme zažádáno o závory a už máme od železnice i příslib, že na všech třech budou. Příští rok by se to mělo realizovat," řekl ve středu starosta města Jiří Němec.

„Na místo jsme ihned vyslali vrtulník, ale zranění ženy byla tak závažná, že se neslučovala se životem. Žena na místě zemřela," prohlásil Ivo Novák, tiskový mluvčí krajské záchranné služby.

Strojvedoucí vlaku jedoucího od Týniště nad Orlicí zkrátka již střetu nedokázal zabránit. Ve vlaku jelo dvaadvacet lidí, nikdo z nich nebyl zraněn. Strojvedoucí podle výsledku dechové zkoušky alkohol nepil.

Na místo dorazili také psychologové, kteří se postarali o rodinné příslušníky zemřelé mladé ženy.

Kvůli nehodě byla na zhruba čtyři hodiny uzavřená trať mezi Týništěm nad Orlicí a Třebechovicemi. České dráhy na trasu vyslaly náhradní autobusy.