Příbuzní zemřelého žádají 6,5 milionu korun. Tvrdí, že je za smrtelný pád odpovědná armáda. Nechala prý nezkušeného výsadkáře seskočit s nevyhovující výstrojí. Ministerstvo obrany odpovědnost odmítá.

Syručkovi se při seskoku zapletly šňůry padáku do výzbroje. Záložní padák nestačil včas otevřít a zabil se. Podle armády se chyby nedopustil. Kvůli údajně chybnému otestování padáku čelili obžalobě dva technici. Soudy je však osvobodily. Soudce, znalec, státní zástupce i obhájci se při hlavním líčení shodli na tom, že podíl na neštěstí má armáda.

„Smrt Lukáše Syručka byla v daném případě naprosto zbytečná a nebyla výsledkem nešťastné náhody," prohlásila právní zástupkyně rodiny Syručkových Hana Bernatová. S požadavkem na náhradu nemajetkové újmy se na soud obrátili rodiče, manželka a bratr mladého muže. Ve středu vypovídali o tom, jak se jim po smrti příbuzného změnil život.

Ministerstvo obrany zaplatilo již manželce a dětem zabitého výsadkáře 1,57 milionu korun. Stále však trvá na tom, že se vůči nim žádné újmy nedopustilo. Náčelník záchranné a výsadkové služby Petr Částek uvedl, že vojsko o nedostatcích padáků nevědělo. Na problémy se přišlo až při vyšetřování okolností pádu. Výslech Částka, který byl předsedou vyšetřovací komise generálního štábu, bude pokračovat koncem května. Soudkyně Dagmar Stamidisová jednání odročila.

Okolnosti 
tragického seskoku
- Třicetiletý nadrotmistr Lukáš Syruček zahynul při cvičném seskoku 28. ledna 2009 v areálu chrudimského letiště.
- Syručkovi se při seskoku z výšky 700 metrů zapletly šňůry padáku do výzbroje. Záložní padák nestačil včas otevřít a zemřel. Podle armády se žádné chyby nedopustil.
- Kvůli údajně chybnému otestování padáku čelili obžalobě dva technici. Soudy je však loni osvobodily.
- Odvolací senát konstatoval, že na lavici obžalovaných měli sedět lidé z generálního štábu či chrudimského výsadkového praporu. Jejich chyby totiž mohly vést ke smrtelnému pádu.
- Rodina a vojáci 43. výsadkového mechanizovaného praporu se s mužem rozloučili na začátku února 2009 v Rohovládově Bělé při pohřbu s vojenskými poctami čestnou salvou.