Za loňský pád nástupiště lanovky na Pláně ve Špindlerově Mlýně nikdo nemůže.

S tímto závěrem ukončila policie vyšetřování události, při které se nikdo nezranil, a případ odložila. Nástupiště lanovky se zřítilo loni 12. března za plného lyžařského provozu.

„Nepodařilo se zjistit konkrétního viníka, jenž by byl za zřícení nástupiště zodpovědný," uvedla policejní mluvčí Ivana Ježková.

Policie případ vyšetřovala pro podezření ze spáchání obecného ohrožení z nedbalosti. V celé věci provedla policie podle mluvčí množství úkonů, nejdůležitějšími byly závěry obsáhlého znaleckého zkoumání v oboru stavebnictví a odborného zkoumání statika.

„Vyšetřovatelé zjistili, že postupné úpravy a přestavby realizované v průběhu několika desítek let vedly v souhrnu k nevyhovující statice a následnému zřícení nástupiště. Kdo a kdy ale tyto přestavby a úpravy prováděl, nebylo možné z dostupných materiálů a stavební dokumentace prokázat," vysvětlila Ježková.

Velkým štěstím při havárii bylo, že nájemci obchodů pod nástupištěm v okamžiku, kdy přišli do práce a objevili praskliny ve zdech, okamžitě informovali provozovatele skiareálu. Ten nástupiště uzavřel a díky tomu v okamžiku, když došlo k jeho zřícení, nebyl nikdo z návštěvníků ani zaměstnanců areálu na nástupišti přítomen.

Nástupiště spadlo chvíli před polednem, praskání  se z konstrukce začalo ozývat zhruba hodinu před tím. „Vyběhli jsme ven a začali vyhánět lidi," líčil tehdy pracovník půjčovny.

Nástupiště lyžařů na lanovku vedlo po střeše jednopodlažního objektu, ve kterém byly umístěné toalety, půjčovna a další služby pro lyžaře. Nástupiště i objekt pod ním byly postavené zhruba před 30 lety. V roce 1992 prošly rekonstrukcí. Před zimní sezonou skiareál nahradil původní čtyřsedačkovou lanovku na Pláně novou šestisedačkovou a současně také vybudoval nový objekt.

Nehody lanovek
• 2013 - Ve Špindlerově Mlýně havarovala nákladní lanovka, která v korbě převážela několik lidí. Havárii způsobilo přetržení tažného lana. Korba i s lidmi se zřítila z 20metrové výše. Při pádu zahynul muž, dvě děti a dvě ženy byly zraněny.

• 2009 - Technická porucha zastavila novou lanovku na sjezdovce v areálu Ski Relax Monínec u Sedlce­Prčice. Stovka lyžařů, která na ní jela, strávila nedobrovolně ve vzduchu asi 25 minut. Na nouzový pohon je pak obsluha vleku dostala dolů

• 2006 - Na sjezdovce v Dubičném u Českých Budějovic spadl jeden ze sloupů lanovky a zranil lyžaře.