Sadu zlatých a bronzových medailí vybojovala pořadatelská země na mistrovství světa v hokejbale. Na šampionátu v Pardubicích se zapsaly do historie české reprezentantky, které se po finálové výhře nad Američankami staly poprvé mistryněmi světa. Domácí hokejbalisté pak stejně jako na předchozím šampionátu skončili na bronzové pozici, ve finále získali třetí triumf v řadě hráči Slovenska.

Nejen s umístěním českých týmů mohou být spokojeni organizátoři mistrovství. „Uspořádali jste fantastický turnaj, všichni na něj budeme vzpomínat, jak byl úžasný," prohlásil George Gortsos, prezident Mezinárodní hokejbalové federace. Přehlídka světového hokejbalu, show pro diváky v hale i ve fanzóně, mobilní hokejbalová hřiště nejen pro děti na parkovišti. A k tomu rekordy z pohledu divácké návštěvnosti.

Nejvyšší návštěva během šampionátu přišla na semifinálový duel mezi Českou republikou a Slovenskem (7592 diváků), v ženském utkání je nyní rekord stanoven na počtu 3256 návštěvníků.

Pardubický šampionát překonal oba rekordy v počtu diváků na zápasech mistrovství světa.

Premiérové zlato

O tom, že české hokejbalistky po čtyřech bronzech a jednom stříbru poprvé světový šampionát vyhrají, rozhodla trefa Anety Lédlové v 55. vteřině prodloužení. Češky v utkání prohrávaly, pak vedly, ale Američanky stihly v předposlední minutě třetí třetiny vyrovnat. Rozhodlo až prodloužení.

„Je to úžasné, šli jsme si za naším cílem od začátku turnaje. Chtěli jsme ten konec uhrát, ale chyba se zkrátka stala. Říkal jsem hráčkám, že v prodloužení nemůžeme kazit a že se nám gól povede dát. Holky to zvládly," radoval se Karel Manhart, trenér českého týmu.

„Důležitá byla trpělivost. Když Američanky ještě stihly vyrovnat, nebylo to příjemné, ale věřili jsme, že vyhrajeme," uvedla Denisa Křížová, nejproduktivnější česká hokejbalistka.

„Byl tady nejlepší tým, který jsme mohli postavit," dodal trenér Manhart.

Individuální ceny i pro české zástupce
Muži – nejužitečnější hráč: Stanislav Petrík (Slovensko). Nejlepší střelec: Danick Martel (Kanada), brankář: Stanislav Petrík (Slovensko), obránce: Jan Pospíšil (Česká republika), útočník: Danick Martel (Kanada).
All star tým: Lukáš Heczko (Česká republika) – Brian Szolga (Kanada), Patrick O´Keefe (Kanada) – Kevin Kuzmarski (Řecko), Patrik Svitana (Slovensko), Jaroslav Martinusík (Slovensko).

Ženy – nejužitečnější hráčka: Kateřina Zechovská (Česká republika). Nejlepší střelkyně: Jamie Lee Rattrayová (Kanada), brankářka: Zuzana Tomčíková (Slovensko), obránkyně: Kristen Coozeová (Kanada), útočnice: Denisa Křížová (Česká republika). All star tým: Rachel Jacksonová (V. Británie) – Veronika Volková (ČR), Stephanie Cabanová (USA) – Taylor Stedmanová (USA), Lucie Manhartová (ČR), Alicia Furletti Blomberg (Itálie).