Triumfem Viktora Lázničky skončil silně obsazený velmistrovský turnaj Pardubice Open.  Českému velmistrovi nakonec stačila k prvnímu místu remíza v posledním kole proti ruskému velmistrovi Vorobjovovi.

Zároveň se tím uzavřel i letošní ročník festivalu šachů a her  Czech Open. Závěrečný den také nabídl šachové turnaje VIP osobností, novinářů či tématický turnaj.

Největší pozornost poutal velmistrovský turnaj, který se pyšnil nejlepším hráčským obsazením za poslední roky. Turnaje se zúčastnilo 34 velmistrů a 48 mezinárodních mistrů. Celkový počet hráčů se vyšplhal na 289 účastníků ze 35 zemí.

A tím nejlepším byl Láznička, jehož primát je zasloužený.

„Viktor v posledním kole neriskoval a zahrál na jistotu. Po závěrečné remíze vyhrál turnaj naprosto zaslouženě, poněvadž se po celý turnaj prezentoval ve výborné formě," uvedl na adresu vítěze  festivalový expert IM Petr Pisk.

Lázničku dovedla k první příčce především série šesti vyhraných partií v řadě. Druhé místo si z Pardubic odváží Sergei Movsesian.

„Začátek nebyl z mé strany úplně ideální, hlavně v prvním kole jsem měl velké štěstí. Pak se to ovšem otočilo a své soupeře jsem dokázal přehrávat. Poslední tři kola už mi stačilo hrát na remízu, nemusel jsem hrát tak agresivně a pohlídal jsem si to. Výhra na Czech Openu mě samozřejmě těší," řekl vítěz prestižního turnaje Viktor Láznička.

Drama se odehrálo v souboji o třetí místo. Na bronz měla zálusk řada šachistů, ale nakonec ho získal český velmistr Robert Cvek. Na čtvrté příčce se umístil vítěz z roku 2005 Andrej Kovalev z Běloruska.

Třetím nejlepším Čechem v turnaji byl dvojnásobný vítěz Czech Openu z let 2003 a 2007 Vlastimil Babula, jenž doplatil na nevydařený vstup do turnaje a skončil dvacátý.

Šachová klání tradičně uzavřely turnaje novinářů a VIP osobnosti festivalu. Turnaj  novinářů a organizátorů vyhrál Rus Sergej Bystrov.

VIP turnaji zase kraloval primář pardubické psychiatrie Jan Kolomazník, druhý skončil manažer společnosti ČEZ Jiří Pačovský a třetí místo bral ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové Roman Prymula.

Konečné pořadí turnajů – Pardubice Open: 1. Viktor Láznička (ČR), 2. Sergej Movsesjan (Arménie), 3. Robert Cvek (ČR).

Česká podnikatelská pojišťovna Open: 1. Josef Přibyl (ČR), 2. Gennady Kuzmin (Rusko), 3. Duc Minh Ngo (Německo).

Motorgas Open: 1. Batsaikhan Tserendorj (USA), 2. Jevgenij Baglaev (Rusko), 3. Michaela Nová (ČR).