V neděli bude zahájen seriál horských kol Nova Cup 2017 závodem v Hradci Králové. Účastníci se mohou těšit na tři trasy. Nejdelší měří 91 km, střední 62 km a pro rodiny s dětmi je připravena pohodová jízda na 23 km. Na své si přijdou i mladší děti, pro ně jsou v areálu u Všesportovního stadionu připraveny dětské závody.

Závod bude odstartován na Malém náměstí, odkud se po společném startu v 11.05 hodin závodníci vydají do hradeckých lesů. „Závody jsou určené nejen pro zkušené bikery, ale i pro rodiny s dětmi, jimž tento sport více přiblížíme a zatraktivníme," upřesňuje zástupce týmu organizátorů Filip Švestka. Nejkratší trasa, která je určena pro cyklisty všech výkonnostních kategorií včetně handicapovaných, vede méně náročným okruhem po zpevněných cestách. Cíl všech závodů je na Všesportovním stadionu.

Ze známých osobností, které svojí účastí hradecký závod vyšperkují, je to například šestinásobný paralympijský vítěz a nejúspěšnější cyklista paralympijské historie Jiří Ježek. „Těším se na skvělou atmosféru i na sportovní výzvu, kterou pro mě start na Nova Cupu představuje, protože na horském kole nezávodím často. Věřím, že si to užiji stejně jako stovky nadšených účastníků," komentuje před startem Ježek.

Po jeho boku se představí bývalý profesionální silničář a účastník Tour de France Jan Hruška a akademický vicemistr světa Jan Nesvadba. Chybět nebude ani reprezentantka Adéla Šafářová, jež se s několika tituly české šampiónky řadí ke špičce horských kol. Do pedálů šlápnou také zástupci hokejového klubu Mountfield HK, včetně několika extraligových hráčů (Pavelka, Čáp, Nedvídek, Pavlík).

Součástí seriálu jsou závody koloběžek. Závod v Hradci je navíc součástí Českého poháru koloběhu.

V areálu u Všesportovního stadionu bude pro účastníky připraven bohatý doprovodný program – pro děti projížďka v elektroautech či skákací hrad, pro dospělé kaskadérská show na motocyklu či vystoupení RideWheel. Představí se i taneční škola Michala Němečka – BonStep.   (fš, re)