Sbírá české tituly, překonává rekordy. Na polohovce nemá v tuzemsku konkurenci, začíná se prosazovat i ve světě. V anketě Nejúspěšnější sportovec Královéhradeckého kraje roku 2015 se však plavec Pavel Janeček z Delfínu Náchod dočkal milého ocenění – stal se Hvězdou čtenářů Deníku.

„Toto ocenění mě mile překvapilo. Mám radost, že můžu lidi z Královéhradeckého kraje seznámit s plaváním," řekla vycházející hvězda českého plavání na slavnostním galavečeru, který se uskutečnil minulý čtvrtek v hradeckém KC Aldis.

Čtenáři Deníku vás zvolili sportovní Hvězdou. Co tomu říkáte? Plavání přitom nedosahuje u fanoušků takové popularity jako třeba fotbal a hokej…
Hlavně se snažím dosáhnout co nejlepších výsledků ve sportu, který dělám, samozřejmě jako všichni sportovci. Bohužel plavání není v České republice moc populární, a tak je těžké veřejnost zaujmout, proto mě toto ocenění mile překvapilo. Mám radost, že můžu lidi z Královéhradeckého kraje seznámit s plaváním. Když slyším od rodičů začínajících dětí, že začaly plavat kvůli mně, dává mi to motivaci tvrdě pracovat dál.

V anketě o Nejúspěšnějšího sportovce Královéhradeckého kraje jste byl za rok 2015 třetí, rok předtím druhý, k triumfu chybí jen krůček. Co pro vás tato umístění znamenají?
Ocenění si moc vážím, když vezmu v potaz, jaká konkurence v Královéhradeckém kraji je. Mám radost, že lidé ocení sport, který dělám. Je to odměna za moji celoroční dřinu. Tyto úspěchy mě nutí pracovat na sobě ještě tvrději, abych se posunul na vysněnou první příčku. Nicméně si myslím, že nakonec jsou vítězi všichni, co profesionálně sportují a věnují tomu svůj čas.

Prvenství v anketě se třeba dočkáte příští rok, kdy už z vás může být úspěšný olympionik z Ria. Boj o splnění limitu vás teď čeká. Už cítíte napětí a nervozitu?
Na splnění olympijského limitu tolik nemyslím. Samozřejmě bych A-limit chtěl splnit co nejdříve, abych měl klid. Nicméně vím, že dělám všechno pro to, abych se zlepšoval, a tak by lepší časy měly přijít automaticky.

Galavečer v Aldisu
Hradec Králové - Slavnostní vyhlášení populární ankety o Nej-úspěšnějšího sportovce Královéhradeckého kraje za rok 2015 se minulý čtvrtek uskutečnilo v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové. Záštitu nad akcí, kterou pořádají KHKO ČUS ve spolupráci s Královéhradeckým krajem, agenturou Sport Action a Deníkem, převzali hejtman Lubomír Franc a primátor města Zdeněk Fink.
Vítězem ankety se poprvé v historii stal nadějný hradecký atlet Michal Desenský.  Druhý v kategorii jednotlivců skončil automobilový jezdec Michal Matějovský a třetí náchodský plavec Pavel Janeček, který se zároveň stal Hvězdou čtenářů Deníku. Vyhlášeny byly i další kategorie včetně mládežnických.
(Kompletní výsledky ankety najdete v tomto článku)

Je tlak a očekávání na splnění limitu větší z vaší strany, nebo 
ze strany vašeho blízkého okolí – od trenérů, kamarádů či tréninkových partnerů?
Největší tlak je určitě z mé strany. Jsem cílevědomý a někdy na sebe až moc přísný. Z tohoto důvodu mě musí občas trenér krotit, abych tolik nemakal a nepřetrénoval se. Kamarádi a rodina mě podporují v tom, co dělám. Nikdy mi nikdo neřekl: „Musíš splnit limit na olympiádu". Je to meta, které můžu letos dosáhnout a já chci tuto šanci plně využít. Ale jak se říká, v životě musíš jenom umřít.

Máte před sebou klíčovou část sezony v boji o olympijské Rio. Jste na ní stoprocentně připraven?
Kvůli přípravě na olympijské hry jsme rozhodli s trenérem o prodloužení studia na vysoké škole. Tím pádem věnuji plavání veškerý svůj čas. Mám kolem sebe tým lidí, kterému věřím. Myslím si, že na začátku sezony jsme odvedli velký kus práce a udělal jsem vše pro to, abych byl připraven.

Ve sportu hraje velkou roli psychika. Dá se procentuálně vyjádřit, jak je to v plavání?
V plavání hraje psychika stejnou roli jako u ostatních sportů. Myslím, že je to hodně individuální a záleží na jednotlivci, jak se s tím dokáže vypořádat. Sportovec musí být psychicky silný, aby dokázal odolávat psychickému nátlaku, kterému je vystavován. Ať už si sportovec vybere jakoukoliv psychologickou přípravu, mělo by mu to jedině pomoci, a to nejen ve sportu, ale i v osobním životě. Psychologickou přípravu využívám už několik let a stala se součástí mého tréninku.

Které sporty a kteří sportovci patří mezi vaše nejoblíbenější?
Mezi mé nejoblíbenější sporty patří mimo jiné atletika, míčové hry a jízda na kole. Na škole jsem si mohl vyzkoušet mnoho adrenalinových sportů a některé mě také velmi zaujaly, jako například potápění. Můj sportovní vzor je jednoznačně Michael Phelps. Mezi další patří Usain Bolt, Manny Pacquiao a Arnold Schwarzenegger.

Ptát se na sportovní cíle pro letošní rok je zbytečné. Věříte, že se v Riu postavíte na start olympijského závodu?
Před největší sportovní událostí tohoto roku nás ještě čeká mistrovství Evropy v Londýně, které se koná v květnu. Zde bych chtěl zopakovat minimálně umístění z prosincového evropského šampionátu, kde jsem se probojoval do finále. Pokud zdraví vydrží, věřím, že si splním svůj vysněný sen a budu tak reprezentovat Českou republiku v Riu.