Potvrdil, že je král. Autokrosař Václav Fejfar ovládl i třetí letošní závod mistrovství Evropy, který se konal o víkendu v Nové Pace. V kategorii Touring autocross ho na stupních vítězů doplnil druhý Otakar Výborný. Mezi buggynami se mezi trojici nejlepších dostal pouze Marek Sekanina ve slabších šestnáctistovkách.

Fejfar v této sezoně vyhrál závody v Seelowě a Matschenbergu v Německu, v neděli přidal další triumf ve Štikovské rokli. Lužanský jezdec se v domácím prostředí vyrovnal i s penalizací v rozjížďkách, kvůli které ve finále startoval z třetího místa. Krátce po startu však využil souboje Výborného s Litevcem Pauliusem Pleskovasem, dostal se do čela a vyhrál.

„Sobota byla skvělá. V neděli ovšem přišla nešťastná druhá jízda, kdy jsem sjížděl z kopce společně s Pavlem Svobodou a dostal se s ním do kontaktu. Ve chvíli, kdy jsem ho předjížděl, mi svým pravým předním kolem zavadil o moje levé zadní a skončil ve svodidlech. Sportovní komisaři pak rozhodli v můj neprospěch. Nebyl v tom žádný úmysl, ale bohužel jsem obdržel penalizaci, takže to pro mě na startu znamenalo propad dozadu. Toto rozhodnutí mě velmi mrzí, protože jsem přinesl důkazy, které potvrdily moje vyjádření,"  uvedl Fejfar, kterého ani tento moment nezastavil.

V samotném finále překvapil největší konkurenty tím, že zaútočil zvenku podél svodidla.

„Díky strkanici přede mnou jsem se dostal na první místo. Poté jsem si již udržoval vedení a věřil si. Je potřeba říci, že finále jsem jel hlavně pro diváky. Ve dvou rozjížďkách jsem je zklamal, tak jsem jim to chtěl tímto způsobem vrátit," pochvaloval si Václav Fejfar.

„Domácí závody jsou vždy nejtěžší. Chtěl bych tímto poděkovat všem fanouškům, kteří vydrželi v úmorném počasí až do pozdních odpoledních hodin. Vítězství je velká satisfakce," neskrýval radost Fejfar, který s 99 body vede průběžné pořadí seriálu. O devět bodů za ním je na druhé příčce krajan  Otakar Výborný.

Ideální průběh závodu ve Štikovské rokli neměl ve své třídě buggy ani Sekanina, jenž o víkendu zápolil s technickými problémy a do finále odstartoval až z třetí řady. „Šel jsem do toho hlava nehlava. To, že jsem byl třetí, jsem se dozvěděl až od mechaniků v depu," smál se Sekanina, který je třetí i v pořadí ME. Z vítězství se radoval Francouz Claude Feuillade.

Kategorii Super buggy ovládl Němec Bernd Stubbe, nejlepším z domácích jezdců byl šestý Petr Turek. Dosavadní českou jedničku Jakuba Kubíčka zastavila nehoda bezprostředně po startu. Další závod šampionátu se jede za čtrnáct dní ve Francii.

Výsledky ME v autokrosu v Nové Pace
Mistrovství Evropy – třetí závod: Touring autocross: 1. Fejfar (ČR/Škoda Fabia), 2. Výborný (ČR/Mitsubishi Colt), 3. Pleskovas (Lit./Ford Focus), 4. Fučík, 5. P. Svoboda, 6. J. Brožek (vš. ČR/Škoda Fabia), 7. Neumann (ČR/Mitsubishi Lancer). Průběžné pořadí: 1. Fejfar 99, 2. Výborný 90, 3. Pleskovas 79, 4. Fučík 60, 5. Neumann 60, 6. J. Brožek 54, 7. L. Brožek (ČR/Ford Focus) 50, …10. Samohýl (ČR/Škoda Fabia) 30.
Buggy 1600: 1. Feuillade (Fr./Alfa racing Suzuki), 2. Tafani (Fr./Peters Suzuki), 3. Sekanina (ČR/Suzuki), …7. Nosálek (ČR/BMW), 8. Nikodém (ČR/Suzuki). Průběžné pořadí: 1. Tafani 87, 2. Feuillade 86, 3. Sekanina 69, 4. Nosálek 56.
Super buggy: 1. Stubbe (Něm./Fast&Speed Volvo), 2. Anacleto (Fr./Peters Suzuki), 3. De Jong (Niz./Fast&Speed), …6. Turek (ČR/BMW), 10. Kubíček (ČR/Ford). Průběžné pořadí: 1. Stubbe 80, 2. De Jong 72, 3. Bartelen (Niz./Fast&Speed Buggy) 63, …6. Kubíček 48, 9. Turek 38, 10. Štětina (ČR/ProPulsin Nissan) 35.
Junior buggy: 1. Šmíd (ČR/Yamaha), 2. Vaněk (ČR/Alfa Racing), 3. Pähler (Něm./Ford). Průběžné pořadí: 1. Šmíd 97, 2. Vaněk 96, 3. Schanen (Luc./Yamaha) 66.