Acapulco. Pro řadu turistů slavné a lákavé přístavní město na pobřeží Tichého oceánu slibující nespočet zážitků a možností zábavy. Od příštího týdne však také dějiště úvodního závodu Světového poháru brokových střelců.

Do Mexika míří i miniekipa z Dukly Hradec Králové v čele s olympijským vítězem z Pekingu Davidem Kosteleckým a Janem Sychrou, šestým mužem z posledních Her v Londýně. Ti na žádné velké kochání, procházky po písečné plážï či ucucávání piňa colady myšlenky mít nebudou. Půjde jim o co nejlepší umístění. Tedy hlavně o první či druhou příčku zajišťující účastnická místa pro OH v Riu 2016.

David Kostelecký z dlouhého cestování do slunné destinace ve státě Guerro nijak nadšený není. ,,Manželku bych tam na dovolenou rozhodně nevzal," směje se. Vysvětlení záhy přidává. ,,Slyšeli jsme hrůzostrašné historky. Už tam byly dva Světové poháry a vždycky se něco nepříjemného přihodilo. Hlavně se jedná o poměrně nebezpečné místo, kde musíte vědět, kam jít a kam ne. Můžete narazit na různá individua ."

Nejen tyto skutečnosti budí v olympijském vítězi obavy. ,,Závod se na naše poměry koná poměrně brzy. Forma ještě není úplně vyladěná, ale třeba to vyjde," krčí rameny.

,,Od ledna sice jezdíme na soustředění, ale většinou se do ideálního rozpoložení dostávám kolem půlky dubna. Nastříleno mám. Byli jsme dvakrát na Kypru, jednou ve Španělsku. Uvidíme, jak na tom bude konkurence."

V tomto ohledu by pro českou stálici v disciplíně trap mohla svitnout určitá naděje. Podle posledních informací by závod v Mexiku mohlo vynechat několik silných soupeřů. ,,Ono se to vždycky říká, ale pak tam startují skoro všichni. Nechám se překvapit," poznamenal Kostelecký, jenž si ale důležitost sezony moc dobře uvědomuje. ,,Jsme samozřejmě pod určitým tlakem. Rio chceme vystřílet. V květnu mi bude už čtyřicet, pořád je to ale jenom sport, snad se mi to povede. Udělám pro to maximum. Příležitostí bude letos celá řada."

V podobném duchu hovořil i jeho oddílový parťák Jan Sychra. ,,Jde o klíčovou sezonu. Motivace je velká. Olympiáda byla jedinou skutečností, proč jsem se ještě rozhodl pokračovat v kariéře," přiznává brzy šestačtyřicetiletý sympaťák.

,,Byl jsem na vážkách. Ale přesvědčili mě i trenéři, takže jsem do toho šel."

Do starého železa rozhodně nepatří, což vloni dokázal vítězstvím v závodě Světového poháru v Mnichově. ,,Jediné, co mrzí, že se ještě neudělovaly kvalifikační místa pro Rio. Už bych ho měl v kapse," zamýšlí se.

Stejně jako Kosteleckému mu dlouhé cestování příliš nevoní. ,,Tyhle lety napříč světem v lásce nemám. Do Mexika to trvá kolem pětaadvaceti až třiceti hodin. Navíc už víme, že nám celníci zabavili náboje, které tam naše vedení dopředu posílalo kvůli tréninku. To je další nepříjemnost."

Ještě větší hrůzu má však zkušený matador z jiné skutečnosti. ,,Už se vyskytly případy, že se ztratily flinty. 
Z toho mám opravdu vítr. Kdybych přišel o svoji zbraň, tak je celá letošní sezona v háji. Ale raději nebudu sýčkovat, snad to všechno dobře dopadne."

Na samotné město je Sychra zvědavý a rád by si po závodě vyšel na prohlídku.

,,Ale samozřejmě ve dne. Je to turistické centrum, takže se určitě bude nač dívat. Večer bych si to v těch jejich uličkách netroufl. Leda s brokovnicí," rozesměje se.

Účast na svých pátých olympijských hrách by pro nejzkušenějšího českého skeetaře znamenala moc.

,,Člověk chce ukázat, že na ty mladší ještě stačí a dokáže je pořádně prohnat. Nestresuju se z toho. Doufám, že to vyjde," přeje si.

Kde mohou vystřílet místa pro OH v Riu?
David Kostelecký.Březen: SP Acapulco (Mexiko), SP Al Ain (Spojené Arabské Emiráty)
Duben: SP Larnaca (Kypr)
Červen: Evropské hry Gabala (Ázerbájdžán)
Červenec: ME Maribor (Slovinsko)
Srpen: SP Gabala (Ázerbajdžán)
Září: MS Lonato (Itálie)

Pozn.: Pokud má již závodník účast na OH zajištěnu a povede se mu znovu obsadit příčku zaručující olympiádu, automaticky bere kvalifikační místo střelec, jenž ve výsledkové listině daného závodu figuruje hned za ním.