Oba východočeské ženské kolektivy bojují v letošním ročníku o medaile. Pouze královéhradecké „lvice" už ale mají cenný kov jistý, neboť jsou ve finále. Hráčky trutnovské Kary ještě musejí o bronz hodně zabojovat.

Svěřenkyním trenéra Jozefa Rešetára stojí v cestě ambiciózní Nymburk, který Karu letos už dokázal připravit třeba o účast na finálovém klání Středoevropské ligy. Jelikož Středočešky svého soka během sezony porazily hned čtyřikrát, šly i do rozhodující fáze ročníku nejvyšší domácí soutěže v roli favoritek.

Jenže hned na úvod jim Kara udělala čáru přes rozpočet, to když si trutnovský tým zajistil v Nymburku vítězství 81:80. O den později se znovu na tamní palubovce odehrál zcela vyrovnaný zápas, v koncovce ale tentokrát měly pevnější nervy Mišurová a spol.

„Domácí hráčky byly v závěru úspěšnější. Musíme se poučit z našich chyb. Nevěšíme ale hlavy, stav 1:1 je pro nás dobrý," uvědomil si i přes porážku ve druhém zápase trutnovský lodivod Jozef Rešetár.

Nyní stojí před Karou velká výzva: využít pomyslného „brejku" a v domácím prostředí soupeři ukázat, kdo stojí o medailovou odměnu za výkony v celém ročníku víc.

„Věřím, že na oba domácí zápasy přijde hodně našich fanoušků. Jejich podpora je pro nás obrovským povzbuzením a pomocí," vyzval věrné příznivce klubu Rešetár.

Nutno říci, že velkou podporu měla Kara i v hale soupeře, kde se skupinka trutnovských fans skvěle popasovala s početní převahou Nymburských a k atmosféře přispěla obrovským dílem.

Trutnov - Nymburk 1:1 na zápasy
1. zápas – úterý 21. dubna: Nymburk – Kara Trutnov 80:81
2. zápas – středa 22. dubna: Nymburk – Kara Trutnov 73:66
3. zápas – pátek 24. dubna, 18.00: Kara Trutnov – Basketball Nymburk
4. zápas – sobota 25. dubna, 17.30: Kara Trutnov – Basketball Nymburk
Případně:
5. zápas – pondělí 27. dubna, 18.00: Basketball Nymburk – Kara Trutnov

Hradecké „lvice" mají za sebou úvodní finálový zápas na palubovce pražského USK. Východočešky podle předpokladů na vítěze letošního ročníku Euroligy nestačily a prohrály vysoko 94:52. Domácí favorit od začátku diktoval tempo a nenechal nikoho na pochybách. Hostující celek poprvé skóroval až stavu 0:14, to už byl ovšem tuzemský gigant rozjetý a své vedení pak postupně navyšoval až na konečný dvaačtyřicetibodový rozdíl.

„Jedna věc je ta, že jsme nastoupily pouze v osmi hráčkách. Po těch dvou předchozích těžkých sériích není zdravotní stav našeho týmu úplně ideální," podotkla hradecká trenérka Romana Ptáčková. Ta měla ve středečním utkání v pražské hale Královka k dispozici jen Zavázalovou, Lichtarovičovou, Kuthanovou, Rosenbaumovou, Pochobradskou, Křížovou, Hruškovou a Andreu Andělovou.

„Za druhé si myslím, že jsme určitě mohly podat lepší výkon. Měly jsme velký počet ztracených míčů. Chvílemi se možná projevila únava, ale i soustředění nebylo takové. Holky si to chtěly především užít, ale začátek zápasu byl z naší strany trošku lehkomyslný," doplnila Ptáčková.

Druhý duel finálové série hrané na tři vítězství se hraje v neděli od 18.30 hodin v královéhradecké hale na Eliščině nábřeží. Pro příznivce „lvic" je to zároveň zřejmě poslední možnost, kdy mohou vidět v akci svůj oblíbený tým a poděkovat mu za skvělou letošní sezonu. Vždyť hradecký celek získal bronz v Českém poháru a k tomu nyní téměř na sto procent přidá i historicky první ligové stříbro.

Fanoušci ve východočeské metropoli budou moci navíc spatřit nedávné vítězky prestižní Evropské ligy. Takže hala bude opět praskat ve švech.

Hradec Králové - USK Praha 0:1 na zápasy
1. zápas – středa 22. dubna: ZVVZ USK Praha – Hradec 94:52
2. zápas – neděle 26. dubna, 18.30: Hradec Králové – ZVVZ USK Praha
3. zápas – úterý 28. dubna, 18.00: ZVVZ USK Praha – Hradec Králové
Případně:
4. zápas – čtvrtek 30. dubna, 18.30: Hradec Králové – ZVVZ USK Praha
5. zápas – sobota 2. května, 18.00: ZVVZ USK Praha – Hradec Králové