Je to chlap jako hora, na těle mu hraje každý sval. A když se naštve, chvěje se i činka, kterou tolik miluje. Hradecký silák Vlastimil Kužel je trojnásobný světový šampion v disciplíně bench press raw (tlak na lavici bez vybavení, tedy bez stahovacího dresu - pozn. red.) a držitel několika světových rekordů. Ten poslední vytvořil na nedávném mistrovství Evropy v Řecku. V kategorii do 110 kg vzepřel nad hlavu 262,5 kilogramů! ,,Trochu jsem to přepískl. Záměr byl o něco nižší, ale vyšlo to," směje se devětatřicetiletý rodák z Broumova.

Kužel nemá v tuzemsku konkurenci. Před ME si bez potíží dokráčel pro titul domácího šampiona na mezinárodním mistrovství České a Slovenské republiky v Trnavě. ,,Člověk dopředu ví, že to vyhraje, ale musím se zúčastnit, protože se zároveň jedná o kvalifikaci na mistrovství světa. A to se navíc letos v září bude konat v Trutnově. Mám motivaci jako hrom," nezastírá.

Každoročně si stanovuje vyšší a vyšší cíle. V Řecku je naplnil vrchovatě. Hranici 255 kilogramů ještě o sedm a půl kila překonal! V Trutnově se však sejde mnohem větší konkurence. Kužel to ví. Hodlá být v nejlepší možné formě a obhájit tituly z roku 2015 a 2016. Poté by se rád zúčastnil prestižního podniku v Rusku, kam jsou zváni nejlepší siláci světa. ,,Jde o profiligu těch nejlepších. Je to na pozvánku. Doufám, že na mě nezapomenou. Akci pořádá Kirill Sarychev, legenda tohoto sportu," přibližuje.

Vizitka
Narozen: 15. října 1977
Výška/váha: 189 centimetrů, 115 kilogramů
Disciplína: bench press raw
Největší úspěchy: trojnásobný mistr světa, dvojnásobný mistr Evropy, sedminásobný mistr České republiky. Držitel světových rekordů ve více váhových kategoriích. Ten poslední vytvořil na ME v Aténách 2017 v kategorii do 110 kg, vzepřel 262,5 kilogramů.

Na bench press se začal specializovat relativně pozdě, až ve třiceti letech. Do té doby se věnoval posilování a kulturistice. ,,Trochu mě mrzí, že mě nenapadlo závodit dřív. V tréninku jsem zvedal pěkné váhy, ale až Jirka Havrda (několikanásobný mistr světa v bench pressu – pozn. red.) mě k tomu dokopal a jsem mu za to vděčný."

Pořádně se připravit na závody, není žádná hračka. Načasování formy vyžaduje velkou dávku sebeobětování. Člověk musí držet váhu, s tím úzce souvisí pitný režim, celková životospráva a tréninková zátěž. ,,Jestli si v přípravě můžu dát pivo? Neexistuje," směje se. ,,Jsem profík. Na závod se připravuji dva a půl měsíce. Makám třikrát týdně. Někomu se to může zdát málo, ale tréninky jsou velmi intenzivní. Tělo musí taky regenerovat, takže nemůžu být v posilovně každý den. Hrozila by zranění nebo záněty svalů," objasňuje svou filozofii.

Stejně jako v jiných sportech, hraje i na lavici s činkou podstatnou roli psychika. Abyste vzepřeli tak obrovskou zátěž, musíte si věřit. ,,Není to sranda," přitakává Kužel. ,,Je to zvláštní, ale vždycky mám neskutečnou trému. Mívám žaludeční problémy, občas mě chytají křeče. Musíte se s tím srovnat v hlavě." Kuželovi k rekordním zápisům pomáhá i pořádné hecování. Činka se pak před ním doslova třese. Soupeři si ji většinou nechávají podávat, borec z Hradce Králové si ji ze stojanů bere sám. ,,V tom jsem asi výjimečný. Když jdu na věc, musím se pořádně vytočit a na tu činku se naštvat. Kolikrát řvu i sprostě. Nemělo by se to, ale před výkonem to pomáhá. Jakmile bych byl v klidu, zvedl bych tak o třicet kilo míň."

Pod vedením Vlastimila Kužela funguje v Hradci Králové oddíl specializovaný na silový trojboj (dřep, bench press, mrtvý tah) – Extrifit power team. ,,Máme zhruba šedesát členů. S trochou nadsázky se dá hovořit o V.I.P. týmu v České republice. Jsou u nás ti nejlepší. V létě, přesněji řečeno 19. srpna, pořádáme ve velké hale v Třebši atraktivní závody. Všechny zájemce tímto zvu. Bude se na co koukat," slíbuje Kužel.