Na okruhu v sicilské Perguse vyvrcholil pětidílný seriál mistrovství Evropy cestovních vozů FIA ETCC 2014. Závěrečný podnik skončil triumfem jezdců týmu Křenek Motorsport, kterým se podařilo dvakrát vystoupit na dva nejvyšší stupně vítězů.

Petr Fulín navázal na výborné výsledky z tréninků a z kvalifikace a s přehledem vyhrál obě závodní jízdy. Neméně dobře se vedlo Michalu Matějovskému, který si v obou závodech dojel pro body za druhá místa.

V součtu celé sezony finálové výsledky znamenaly obhajobu loňského titulu pro Petra Fulína a titul vicemistra pro Michala Matějovského. Úspěchy a výkony celého týmu pak byly oceněny také v hodnocení Poháru národů, kde Česká republika zvítězila s náskokem osmnácti bodů před Ruskem a Slovenskem.

„Byla to skvělá tečka za dokonalou sezonou. Dařilo se mně neustále zrychlovat a ve dvou vyrovnaných závodech přidat další cenné evropské body. Druhé místo v evropském šampionátu pro mne znamená dosavadní nejlepší výsledek kariéry, za což bych rád poděkoval všem, co mne celou dobu podporují. Rodině, přátelům, partnerům a sponzorům a v neposlední řadě také všem lidem z našeho týmu. Jejich práce v průběhu celého roku byla skvělá a já tak mohl v klidu závodit a soustředit se na co nejlepší výsledek," řekl po finálovém podniku Michal Matějovský.

Královéhradecký závodník tak úspěšně završil svoji druhou kompletní sezonu ve FIA ETCC. Poprvé se svezl s autem této specifikace v roce 2007 na závodech v italské Adrii. Startoval s Alfou Romeo 156 a ze závodu odstoupil pro poruchu motoru. Potom následovalo několik sezon v jiných vozech a kategoriích a k ETCC se vrátil v jednom závodě. Bylo to na slovenském okruhu Slovakia Ring v roce 2012, kde jako první Čech závod s vozem Seat Leon vyhrál.

Od minulého roku se Michal Matějovský naplno věnuje ETCC a startuje s vozem BMW v týmu Křenek motorsport. Ve své první celé sezoně skončil celkově na 5. místě a spolu s Petrem Fulínem zvítězili v hodnocení Poháru národů. Před letošní sezonou si osmadvacetiletý pilot vytyčil jasný cíl, být v celkovém umístění mezi prvními třemi, a to se mu povedlo. Stejně tak spolu s Petrem Fulínem obhájit  prvenství pro Českou republiku v Poháru národů.

„Slavnostní vyhlášení letošního seriálu FIA ETCC se uskuteční koncem listopadu v Paříži. Nyní si dám chvilku pauzu, ale už příští měsíc zahájím přípravu na příští sezonu. Koncem října mě už čeká testování s týmem Buggyra na mosteckém autodromu," přiblížil nejbližší program úspěšný královéhradecký jezdec.

Výsledky závodů v Perguse

1. závod: 1. Petr Fulín, 2. Michal Matějovský + 6,421, 3. Peter Rikli + 14,963, 4. Kaan Onder + 16,093.

2. závod: 1. Petr Fulín, 2. Michal Matějovský + 7,553, 3. Samuel Sládečka + 38,203, 4. Christian Fischer + 42,709, 5. Kaan Onder + 1:43,904.

Konečné pořadí šampionátu ETCC (kategorie S2000): 1. Petr Fulín 128 bodů, 2. Michal Matějovský 84 b., 3. Peter Rikli 50 b.,4. Samuel Sládečka 39 b., 5. Christian Fischer 38 b.