Nyní musí závodník PSK Hradec Králové čekat na výsledky ostatních kontinentálních šampionátů, zda se udrží mezi čtrnácti dodatečně nominovanými judisty z Evropy.

„Olympiáda je teď velký otazník. S napětím budeme čekat, jak dopadnou ostatní kontinentální mistrovství, ale i jak se vyvine situace ve všech ostatních váhových kategoriích. V tuto chvíli Pavla bodově přeskočil jeden Izraelec, ale vlastně nikdo neví, jak to všechno dopadne. Budou to nervy, vše dopočítá přesně až počítač," uvedl v tiskové zprávě reprezentační trenér Petr Lacina.

Petřikov potřeboval k jistotě účasti na olympiádě dojít do finále, ale nezvládl už svůj první zápas. Proti Alijevovi, který je ve světovém žebříčku až na 100. příčce, zatímco český reprezentant je čtyřiačtyřicátý, sice Petřikov získal juko, ale po minutě a půl zaznamenal Estonec ippon a postoupil.

„Pavel se pral celkem slušně. Vybojoval dva tresty za pasivitu soupeře, tudíž vedl na juko. Estonce v podstatě do ničeho nepustil. Jenže pak se nechal chytit nablízko a nesmyslným a především špatným útokem vyzval soupeře ke kontrachvatu. Alijev to měl velice jednoduché, Pavel zvolil špatný směr útoku, proti stabilnímu soupeři se sám vychýlil, a ten ho jen dovedl na čistá záda," popsal Lacina.

Petřikov vypadl hned na začátku stejně jako loni, kdy v Istanbulu nestačil na pozdějšího vítěze Georgiiho Zantaraiu.

Na ME se představí ještě pětice českých reprezentantů v čele s Lukášem Krpálkem, který patří mezi favority kategorie do 100 kilogramů.