Na pouhých čtrnáct hráček zúžil kouč národního týmu českých basketbalistek Lubor Blažek kádr pro blížící se kvalifikační turnaj o účast na olympijských hrách v Londýně. Mezi čtveřicí, která si o sportovním svátku může již nyní nechat jen zdát, je také opora Hradce Králové Michala Hartigová. Na otázky nejen o jejím vyřazení odpověděl Deníku asistent trenéra Martin Petrovický.

Asistente, jak jste spokojen s přípravným obdobím, během něhož širší výběr absolvoval hromadu tréninků a hlavně pět přátelských duelů s družstvy z několika světadílů?
Myslím, že nejde mluvit o spokojenosti. V tomto období se snažíme do družstva dostat určité herní návyky tak, abychom uspěli v kvalifikaci a postoupili na olympiádu. Zatím se to jeví dobře, ale některé věci se musí zažít víc. Řekl bych spíš, že vše jde podle plánu.

V pondělí jste veřejnosti oznámili užší nominaci na kvalifikační turnaj o OH. Jak těžké bylo rozhodování?
Toto jsou nejtěžší okamžiky přípravy. Kdo to nezažil, neuvěří. Ale nakonec to člověk udělat musí. Je pravda, že to oznámení má na starosti Lubor Blažek, jako hlavní trenér, ale všichni tři to hodně konzultujeme, takže dobře s Ivanem Benešem víme, jak těžká a nepříjemná věc to je.

Trochu překvapivě z výběru vypadla Michala Hartigová. Co rozhodlo právě o jejím vyřazení?
My jsme do výběru osmnácti hráček vzali devět pivotů. Tudíž bylo jasné, že nejvíc se bude zeštíhlovat právě tam. Míša se snažila, určitě dělala maximum, přesto se v utkáních ukázaly další hráčky na její pozici jako platnější v tu chvíli pro tým. Říkám, jsou to velice těžká rozhodování, ale nakonec někdo stejně z nominace odejít musí.

Jak moc konečnou nominaci ovlivnily výkony hráček v přípravných zápasech?
Byla to hlavní kritéria, samozřejmě, ale rozhodně ne jediná. Přístup k tréninku, kvalita hry na tréninku a samozřejmě i nebasketbalová stránka věci, jak se hráčka profiluje i mimo hřiště, to jsou také kritéria, která o konečné nominaci rozhodují.

Nominace basketbalistek na kvalifikaci o OH v Ankaře

Rozehrávačky: Hana Horáková, Kateřina Bartoňová, Lenka Bartáková.
Křídla: Kateřina Elhotová, Tereza Pecková, Jana Veselá, Eva Vítečková, Kateřina Zohnová, Michaela Zrůstová.
Pivotky: Ilona Burgrová, Alena Hanušová, Petra Kulichová, Petra Reisingerová, Kamila Štěpánová.