Druhou skupinu tvoří Francie, Belgie, Bělorusko a Rakousko. První čyři celky z Litvy absolvují na jaře příštího roku kvalifikační turnaj pro OH v Pekingu. Dvojnásobné zastoupení na evropském šampionátu bude mít i Slavia Hradec Králové. Ve výběru jsou Barbora Švenková a Štěpánka Šmídová.  

České reprezentantky nečeká určitě na šampionátu nic lehkého. „Mám–li být upřímná, tak si myslím, že druhá skupina by pro nás byla přijatelnější. S Francií jsme v přípravě prohrály 1:2, ale byl to vyrovnaný zápas. S Rakouskem se také často střetáváme a výsledky nejsou špatné,“ uvedla Štěpánka Šmídová.

Hradecké hráčky by rády přivezly domů medaili a mohly tak startovat na kvalifikačním turnaji o účast na olympijských hrách. Musí se proto také vyrovnat s nepříjemnými soupeřkami z Ruska a Litvy. Velice důležitý bude i první zápas se slabším Skotskem. Závěrečná příprava proběhla převážně v domácích podmínkách, a to hlavně z nedostatku financí.

„Jsme amatérky a tento sport není tak medializován jako třeba fotbal nebo hokej. Nemohly jsme odjet na mezinárodní turnaj do Itálie, kde byla výborná konkurence. Změřily jsme síly pouze s extraligovými celky. Naštěstí získal v těchto dnech český hokej nového generálního partnera, takže by se situace mohla zlepšit,“ uvedla Šmídová. Reprezentační gólmanka si také pochvaluje klidnou atmosféru v týmu a věří, že dobrá parta bude základním kamenem úspěchu.

Nováčkem v reprezentaci bude hradecká Barbora Švenková.

„Mám z toho obrovskou radost. Po tolika letech se konečně podařilo, že si v reprezentačním áčku zahraji s Barborou. Ona je mezi ženami nováčkem, ale za předvedené výkony si určitě reprezentační dres zaslouží. Jsme kamarádky a dokážeme si vyhovět, věřím, že to bude klapat i v Litvě,“ uzavřela Štěpánka Šmídová.