Ve světě golf je fenoménem, Tiger Woods je na žebříčku sportovních celebrit stále na předním místě.

V Česku si zatím hra gentlemanů hledá své místo na slunci. Základna se rozrůstá pomalu, ale na druhou stranu stále.

Také Golfový klub Hradec Králové (GCHK) zaměřuje svoji pozornost na mládež, na propagaci tohoto sportu ve školkách a ve školách.

V minulých dnech navštívil GCHK se speciálním programem šest mateřských škol. Děti si vyzkoušely golf za pomoci speciálních plastových pomůcek.

Golf Club Hradec provádí celoroční nábor žáků ve věku 5-12 let v rámci tréninkového centra mládeže. Informace jsou na www.gchk.cz.

Děti mohou s rodiči přijít kdykoliv v době tréninku dětí a zdarma si golf zkusit.

Tréninky se konají každou středu, nebo čtvrtek od 16 do 18 hod na Aquagolfu v Hradci Králové-Plačicích (telefon: 724 010 418).

„Zaměřujeme se na výchovu a rozvoj golfové mládeže a talentů. To je pro nás naprosto prioritní," říká Petr Drbal, prezident hradeckého golfového klubu.

V průběhu sezony nejlepší děti jezdí na národní mistrovské soutěže všech věkových kategorií, pro ostatní je zajištěna celoroční série turnajů na hřištích v severních a východních Čechách.

„Pro rozvoj dětí je konfrontace nezbytná, navíc poznají i jiná hřiště," zamýšlí se Drbal.

Výuka probíhá dvakrát týdně, tréninky obsahují zhruba 16 hodinových lekcí měsíčně, o odborné vedení se starají profesionální trenéři a cvičitelé mládeže.

Pro začátečníky je zajištěn vstup na cvičnou louku (driving range) a půjčení holí, po získání golfové způsobilosti mají děti hru na hřišti.

Je samozřejmostí, že královéhradecký golfový klub každoročně za výhodných podmínek nabízí golfovou školu pro začátečníky se zkušeným trenérem Zdeňkem Košťálem (tel.: 737 760 455), který je držitelem licence České golfové federace pro poskytování odborné výuky golfové hry a působí na golfovém hřišti Hrádek u Nechanic.

„Mým posláním je přesvědčit lidi, že golf je krásný sport určený prakticky všem. Že se nejedná o hru snobů, jak se této úžasné hře často říká," vyznává se k lásce ke hře Zdeněk Košťál.

Co obsahuje golfová škola?

Šest lekcí golfové hry po třech hodinách, vstupy na cvičnou louku, odpálení zhruba tisícovky tréninkových míčů, vstup na golfové hřiště, trénink a hra na jamkách a získání Osvědčení pro hru na hřišti s handicapem 54.

„Na začátku zájemcům zapůjčíme i hole a poradíme s případnou koupí golfového vybavení," říká Košťál.

Noví členové po vstupu do klubu obdrží zdarma oficiální vydání Pravidel golfu a klubovou ročenku.

Stačí jen začít a pak už jen hrát a hrát…

Na Hrádku každou středu golfový turnaj

Od 30. května se bude každou středu na golfovém devítijamkovém hřišti na Hrádku u Nechanic konat turnaj zvaný „Handicapová středa".

Podobný formát turnaje je běžný na většině hřišť v České republice, kdy mají golfisté možnost zlepšit svůj stávající handicap. Turnaj na Hrádku je vypsán na devět jamek.

Vítězem se stává hráč, jenž získá největší počet netto stablefordových bodů. Začíná se vždy v 16 hodin, přihlásit se můžete na serveru České golfové federace www.cgf.cz nebo přímo u ředitele soutěže Zdeňka Košťála (tel.: 737 760 455).