Jde o závod určený široké veřejnosti, děti nevyjímaje. V jeho rámci jsou připraveny hned tři závody - terénní triatlon pro dospělé, EASY terénní triatlon pro každého a dětský závod Xterra Kids.

Centrem akce, která je zařazena do projektu České unie sportu ČUS Sportuj s námi a jejím mediálním partnerem je Deník, je známé koupaliště Biřička.

Nápad k uspořádání tohoto závodu vznikl v roce 2003. Premiéru si vyzkoušelo patnáct závodníků a hlavním pořadatelem byl Tomáš Pavel, který později pořadatelské otěže předal stávajícím ředitelům závodu Leoši Roušavému a Lukáši Netíkovi.

„Hlavním cílem bylo pořádat pohodový závod pro širokou veřejnost, a hlavně pro děti. Oba jsme sportovci, máme zkušenosti a víme, že je u nás takto pořádaných triatlonů hodně málo. Děláme to pro radost, a aby i v Hradci Králové byl závod, který rádi absolvují malí a velcí,“ říká Leoš Roušavý, mj. letošní mistr světa kvadriatlonu.

Účastníky Hradeckého terénního triatlonu čeká 400 metrů plavání, 19 kilometrů jízdy v terénu na kole a čtyřkilometrový běžecký okruh, EASY terénní triatlon pro každého nabízí 150 m plavání, 5 kilometrů jízdy v terénu na kole a 1,5 kilometru běhu kolem Biřičky, Xterra KIDS – dětský závod je složený z jedenapůlkilometrové jízdy na kole v nenáročném terénu a pětisetmetrového běhu v prostoru startu a cíle.

V loňském ročníku, který byl součástí Českého poháru v terénním triatlonu, startoval rekordní počet 250 závodníků. Nejrychlejší byli mezi muži Vojtěch Bednarský za 1:14:12 hod. (plavání 10:36, kolo 49:05 a běh 13:12 min.) a mezi ženami Lenka Cibulková za 1:25:33 hod. (10:12 - 57:28 - 16:10 min.). Hlavní závod nabízí klasické věkové kategorie 16-19, 20-39, 40-49, 50 let a starší a jsou připraveny i závody štafet veřejnosti a firem.

„Maminkám a tatínkům, kteří by si chtěli náš závod zkusit, nabízíme hlídání ratolestí v průběhu jejich závodění. Děti si budou moci zdolat na kole jednoduché překážky, je připravené u mladých tolik oblíbení malování na obličej a také tradiční tombola bude velice bohatá. První tři v každé věkové kategorií získají věcné ceny, na ty absolutně nejrychlejší v celkovém pořadí jednotlivců a štafet čekají finanční odměny,“ upřesňuje Lukáš Netík.

Prezentace je v areálu koupaliště Biřička od 8 do 12 hodin, zájemci o EASY triatlon se musí nahlásit do 11 hodin a účast dětí do 9.50 hodin. Triatlon odstartuje ve 13 hodin, na trati jsou připraveny čtyři občerstvovací stanice. S vyhlášením výsledků pořadatelé počítají v 16 hodin, hned poté bude následovat losování tomboly a after party.