Nezničitelný, nesmrtelný, nezmar… V 61 letech se vyhoupne do sedla a zase se bude snažit zmrazit úsměv mnohem mladším protivníkům.

Josef Váňa, nejslavnější český žokej, se pokusí kvalifikovat do svého milovaného dostihu, 12. října chce znovu stát na startu Velké pardubické.

Zúčastnit se? Zapomeňte, on bude toužit vyhrát. Po deváté…

Kmet? Ne, ne. Proti Američanovi Franku Amontemu je český jezdec stále ještě mladík v nejlepších letech.

Amonte závodil až do 76 let, nejedl maso a ani nesolil. Jezdit přestal až kvůli tomu, že mu jeho domácí závodiště vystavilo stopku pro problémy s pojišťovnou. Jinak by z koně neslezl…

Mimochodem, svůj poslední dostih vyhrál v roce 2005, chvíli před sedmdesátkou.

Váňa proti němu působí jako tornádo, zuřivý živel…

Možná i kvůli tomu, čím vším si v životě prošel. Stavěl třeba televizní vysílač na Pradědu. „Pracoval jsem i u ČSTV, dělal jsem strojníka lyžařského vleku, dokonce jsem se potom stal vedoucím lyžařského střediska. Působil jsem rovněž coby člen Horské služby Jeseníky. S koňmi jsem začínal naprosto amatérsky, bral jsem je jako doplňkový sport," vykládal nedávno Deníku.

Zaběhl si Jizerskou padesátku, na koních si zlámal snad všechno, co zlámat jde… a vyhrával.

Než dostal medaili Za zásluhy od prezidenta v roce 2009, musel překonat desítky útrap a zranění.

Nejvážnější? Rok 1994. Utržená plíce, zlomeniny pánve i žeber, zástava srdce, klinická smrt…

Malý chlapík se ze všeho vylízal.

Jako tvrďák se chová k sobě i k okolí. Ostřejší slovo? Nedělá mu problém. Když ho něco štve, kleje jako dlaždič. „Nevím, jestli mám otevřenou zlomeninu, mám na ho… rajtky. Ku…, já se nemůžu ani podívat," sypal na operátorku záchranné služby, když si při pádu z koně zlomil holenní kost a volal záchranku.

Tahle věta se pak také, díky audiozáznamu, objevila ve filmu o Váňovi.

Ranař, co si do ničeho nenechá mluvit? Ivo Köhler, majitel Tiumena, s nímž Váňa triumfoval na Velké pardubické v letech 2009 – 11 ale naznačuje, že pravda je malinko jinde: „On tak může navenek působit, občas se tváří, že má na všechno patent, ale umí naslouchat. Neříkám, že mě poslouchá, ale dokáže respektovat jiný názor a situaci vyhodnotit. Zapřemýšlí nad tím a pak taky někdy uzná, že by mohl mít pravdu i někdo jiný," usmíval se, když o Váňovi vykládal Deníku.

„Náš vztah je na jedné straně čistě profesionální ve smyslu majitel a trenér. Postupně se z toho vyklubalo i přátelství. Pan Váňa je ke každému naprosto férový, toho si na něm vážím úplně nejvíc," pokračoval Köhler.

Dostihový veterán má před sebou dva termíny, kdy se může kvalifikovat na Velkou pardubickou. Stačí dojet dostih 23. srpna nebo 13. září, a v říjnu v Pardubicích nebude chybět.

„Partie kolem pasu se mi přestaly líbit, tak jsem začal něco dělat. Pokud bude Tiumen zdravý, tak zkusíme kvalifikačku a pak Bůh dá, nebo nedá," říkal  Váňa v červnu, když se vrátil  na dostihové závodiště.

Minulý rok sice zklamaně oznámil konec kariéry, ale nikdo mu ho moc nevěřil.

Legenda prošla svojí poslední Velkou pardubickou po svých. Takhle pohádky nekončí.

Nesmrtelná parta
Gordie Howe, hokejNHL hrál až do neuvěřitelných 52 let, do vlády Wayna Gretzkyho platil za nejlepšího hokejistu historie, jeho dres s číslem 9 byl posvátný. V nejlepší lize světa odehrál 1 767 zápasů, převážně za Detroit, dalších 419 přidal v konkurenční WHA a dokonce nastupoval i se svými syny Markem a Martym. Dlouhověkost ale nebyla zadarmo, na konci kariéry byl Kanaďan prakticky bez zubů, místo obou kolenních kloubů měl umělé náhrady a trpěl neuvěřitelnými bolestmi kvůli artróze.

Fauja Singh, atletikaŽe vám tohle jméno nic neříká? Ale mělo by. Pochází z Indie, ale žije v Londýně. Specialita? Dálkové běhy. Začal s nimi až po osmdesátce, kdy mu zemřeli syn i manželka. Ve 100 letech si tenhle chlapík ve žlutém turbanu klidně střihl maraton, jeho rekordní čas zní: 7:49:21. Farmařil, neuměl číst ani psát a běhání mu pak změnilo život. Kariéru ukončil krátce před svými 102. narozeninami.

Hubertus von Hohenlohe, lyžováníNe, jeho jméno opravdu nezní moc mexicky. Pětapadesátiletý synovec  Karla Schwarzenberga v Mexikupobýval jen do čtyř let, ale závodí za něj v alpských disciplínách. Nechyběl ani na poslední olympiádě v Soči. Nedokončil sice ani první kolo ve sjezdu, ale i tak šlechtic vzbudil zájem.

Oscar Swahn, sportovní střelbaNejstarší olympijský medailista v dějinách. Střelec získal celkem šest medailí, poslední v roce 1920 v Antverpách. Bylo mu 72 let a 279 dní. Jemu se v důchodu ruce asi vážně neklepaly…

Faryd Mondragón, fotbalNa posledním fotbalovém mistrovství světa překonal rekord kamerunského „dědečka" Rogera Milly. Kolumbijský brankář, nastoupil na posledních pět minut zápasu s Japonskem (4:1) a stal se nejstarším hráčem, co kdy nastoupil na šampionátu. Věk? 43 let a 3 dny. Po MS ukončil kariéru.