Rychlobruslení

Skvělý konec sezony. Erbanová a Sáblíková nechyběly na pódiu

Stavanger/ Vrchlabí - Co závod, to stupně vítězů. České rychlobruslařky Karolína Erbanová a Martina Sáblíková ukončily sezonu ve skvělém stylu. Ve finále Světového poháru na oválu v norském Stavangeru si vždy dojely pro umístění na pódiu. V zápřahu byla hlavně Erbanová, jež získala dvakrát stříbro (na pětistovce) a jednou bronz (na kilometru). „Cítila jsem se tu dobře," hlásila rodačka z Vrchlabí. Sáblíková k triumfu z tříkilometrové distance přidala bronz na patnáctistovce. „Nemusela jsem se stresovat, ale na konci se mi ulevilo," uvedla vítězka seriálu na dlouhých tratích.

Snowboardcross

Zakletý šampionát. Samková dál čeká na světovou medaili

Sierra Nevada/ Vrchlabí - Zase to nevyšlo. Česká snowboardistka Eva Samková marně usilovala na málo zasněžených svazích na jihu Pyrenejského poloostrova o ukončení svého medailového prokletí na světových šampionátech. V Siera Nevadě skončila až dvanáctá, což je její nejhorší umístění v kariéře. „Budu muset víc makat," uznala třiadvacetiletá rodačka z Vrchlabí. Před olympijskou vítězkou ze Soči dokonce skončila jiná česká reprezentantka Vendula Hopjáková, která dojela jedenáctá. Titul obhájila Američanka Lindsey Jacobellisová.
Ve Španělsku to přitom Samková měla nadějně rozjeté. „Jezdilo se mi skvěle a bavilo mě to," hodnotila Samková fakt, že opanovala jak páteční kvalifikaci, tak sobotní čtvrtfinále. Jak ale začalo jít do tuhého, pokazilo se všechno, co se pokazit mohlo. „Možná jsem do toho zbytečně moc tlačila," přemítala věčně usměvavá závodnice, jež se po olympiádě v Soči stala jednou z tuzemských sportovních hvězd.
V semifinále od startu překvapivě ztrácela a nakonec vyjela z trati. Sen o zlaté medaili se rozplynul. „Asi do toho zbytečně šlapala. Najela do boulí rychle a tam to je těžší, nedá se tam přibrzdit a kontrolovat to. Přestřelila to, jedna ji kopla, dostalo ji to na hranu a prkno pak vyjede samo. To už se neovlivní," řekl její trenér Jakub Flejšar.
Samková tak šla jen do malého finále, v němž upadla. Náladu jí to ale nezkazilo. „Předloni v Kreisch-bergu jsem asi byla naštvaná víc. Tady tak naštvaná nejsem. Je to o sbírání zkušeností, ale formu jsem měla. Beru to pozitivně," povídala Samková, která pořád ještě může sezonu zakončit ziskem Křišťálového glóbu za celkové vítězství ve Světovém poháru. „Takže to byl takový trénink," usmála se.

Tenis

Dál prošla v Kalifornii také Siniaková

Indian Wells/ Hradec Králové - Úspěšný start Tomáš Berdych zvládl vstup do turnaje v Indian Wells a nyní ho čeká bitvao osmifinále. Uspěli i další čeští tenisté Lucie Šafářová či hradecká rodačka Kateřina Siniaková. Šok v Kalifornii obstaral Andy Murray. Na aktuální světovou jedničku vyzrál Vasek Pospisil z Kanady.