Vítězové postupují do celostátního kola, kde se utkají s živnostníky a firmami z ostatních regionů.

Výsledky soutěže
Firma roku 2014:
1. ELLA-CS (Hradec Králové) – výrobce zdravotnického materiálu
2. EKO-ŠIMKO (Náchod) – vývoj a výroba odsavačů a vysavačů
3. Polstrin Design (Hradec Králové) – výrobce nábytku

Živnostník roku 2014:
1. Ladislav Hemrlík, brašnář (Rokytnice v Orlických horách)
2. Miroslav Hejnyš, kamnář (Police nad Metují)
3. Martin Rak, výrobce klavírů a pianin (Všestary)

Odpovědná firma 2014:
AB košile (Červený Kostelec)

Srdcař svého oboru

Klání o nejlepšího živnostníka se zúčastnilo 220 soutěžících. „Porotu nejvíce oslovil podnikatelský příběh Ladislava Hemrlíka," uvedli pořadatelé. Vítěze označili za „ srdcaře svého oboru".

Hemrlík na přelomu tisíciletí založil firmu na výrobu předmětů z usní a kůží a začal se zaměřovat na vysoce kvalitní zpracování a jedinečný design. Předloni rozšířil svou výrobu o řemeny pro muzikanty. Na vybrané kolekce řemenů používá dokonce pravé reptilie: kůže z hadů, ryb ptáků a cizokrajné kožešiny.

„V takové velké konkurenci jsem první místo rozhodně nečekal," přiznal vítěz. Věří, že svůj úspěch dokáže zúročit. „Třeba i tím, že se o mně teď bude víc vědět," řekl Ladislav Hemrlík.

Vítěznou firmu ELLA-CS vybrali porotci ze 253 společností. Královéhradecký výrobce stentů a implantátů působí na trhu 23 let, má přes sto zaměstnanců a dosahuje více než stomiliónového obratu. Firma získala řadu uznání a ocenění.

„Konkuruje špičkovým zahraničním společnostem. Navíc spolupracuje s univerzitami, sděluje svoje know-how talentovaným studentům a vychovává si tak budoucí zaměstnance," uvedl porotce Tomáš Moravec.

Loni se vítězi krajského  kola soutěže stali malíř a lakýrník Michal Rousek z Náchoda a výrobce koupelnových předložek Grund z Mladých Buků. Firma Grund pak zvítězila i v celostátním kole.