Koná se zde XII. ročník Národní přehlídky kuchařského a cukrářského umění GASTRO Hradec. Jeho součástí je i II. mistrovství ČR kuchařů a cukrářů.
Už posedmé zasáhne do „bojů“ šéfkuchař královéhradeckého hotelu U královny Elišky Martin Novák. Vždy úspěšně bodoval a doma má spoustu medailí. Loni mu jen o bod unikla zlatá a získal tak stříbrnou medaili. Také letos bude soutěžit v kategorii K 1 – slavnostní mísa pro osm osob. Tentokrát zvolil speciální strategii, která vychází z jeho filozofie i současných moderních trendů gastronomie.
„Rád připravuji jídla z ryb a letos jsem zvolil tuto formu,“ vysvětluje. Jeho soutěžním dílem je například tuňák ve vinném listu a mantlu z fáše bílého halibuta, surimi a nishiki rýže. Dále terina s trio ryb v hráškové rybí fáži. Jsou zde například vietnamská ryba pangas, tuňák losos. A konečným dílem je marinovaný losos „lavex drack“ v aspiku. „Doplňky tvoří třeba plněná kukuřice mungo s fazolkou či špenátový dortík.
„Současným světovém trendem jsou právě lehká, lehce stravitelná jídla a menší porce o více chodech,“ vypravuje. Právě Martin Novák loni předváděl kuchařské umění na dnech České republiky v Číně a získal tam spolu s kolegy velkou popularitu.
Už teď je téměř jisté, že se do Číny vrátí. Příští rok má vařit na olympijských hrách v Číně, a to v hotelu Gloria Plaza, kde bude i česká výprava. „Čínská kuchyně je zajímavá, ale úplně jiná, než ji známe tady. Je pestrá a pro nás chuťově velmi inspirující,“ říká Novák.