Po odečtení inflace, která ve činila 0,7 procenta, byl reálný růst mezd 3,3 procenta. Zároveň je však pravdou, že zmíněných 24 tisíc většina lidí nedosáhne, průměr ženou výše palaty vysokých manažerů. Vyplývá to z čerstvých dat Českého statistického úřadu.

Podle ředitele pardubické krajské hospodářské komory Romana Sodomky jsou firmy stále opatrné zvyšovat své náklady, i když mají víc zakázek. Zvyšování mezd by mohl uspíšit nedostatek kvalifikovaných lidí, hlavně v technických oborech. „Bude to selektované, některých profesí se to týkat nebude. Podniky hledají obsluhu CNC strojů, soustružníky nebo řidiče," uvedl.

Vyšší mzdy aktuálně vyjednávají odbory v společnosti Arriva Východní Čechy. Řidiči si vydělají v průměru 20 tisíc korun čistého, nicméně odpracují 300 až 340 hodin i s prolukami, když na zastávkách čekají na odjezd dalšího spoje. „Situace je neúnosná dlouho. Řidiči mají 87 korun na hodinu, 50 korun, když čekají, což je průměrná mzda 65 korun na hodinu. Uklízečky určitě mají víc. Moje přání je navýšit hodinovou mzdu o 13 korun," řekl odborář Miroslav Vokál.