„Daňová složenka umožňuje uhradit daňové povinnosti na pobočkách České pošty bez poplatku za transakci," informovala Romana Barešová z Finančního úřadu Královéhradeckého kraje.

Složenka s označením Poštovní poukázka A doklad V/DS je v těchto dnech doručována fyzickým osobám – poplatníkům daně z nemovitých věcí tak, aby ji obdrželi nejpozději do 25. května 2016. Poslední květnový den totiž končí lhůta pro placení daně z nemovitých věcí na zdaňovací období 2016.

Podle pracovníků Finanční správy je na každé složence předtištěn název a číslo bankovního účtu příslušného finančního úřadu, kterému se daň platí.

Platba na poště bez poštovného

„Daň z nemovitých věcí je stanovena jednou částkou za všechny nemovitosti poplatníka, které se nacházejí na území příslušného kraje. Na alonži složenky je také uveden název a adresa spravujícího územního pracoviště finančního úřadu, kde má poplatník uložen svůj daňový spis k dani z nemovitých věcí," upřesnila Romana Barešová.

Díky této složence budou moci občané, kteří preferují bezhotovostní placení daní, zaplatit na nejbližší poště bez poštovného. Ve dnech, kdy jsou pokladny jednotlivých územních pracovišť Finančního úřadu pro Královéhradecký kraj uzavřeny, lze daňové povinnosti hradit daňovou složenkou prostřednictvím České pošty.

„Síť poboček pošty je v Královéhradeckém kraji násobně vyšší než počet daňových pokladen, kterých je jen pět v místě okresu a jsou otevřeny pouze v úřední dny a v omezených hodinách," uvedla Romana Barešová.

Bezplatná daňová složenka  k dispozici na všech pobočkách České pošty i na podatelnách Finančního úřadu pro Královéhradecký kraj, včetně územních pracovišť. U smluvních partnerů České pošty (Pošta Partner) však  daňovou složenku nelze uplatnit.

Poplatníkům využívajícím úhradu daně z nemovitých věcí prostřednictvím SIPO a poštovní poukázka nepřijde.