VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Označením Regionální potravina se může chlubit vepřovka, koláč, mléko či mošt

Hradec Králové - Výjimečnou kvalitu a výjimečné chuťové vlastnosti požadovala odborná komise po potravinách, které se ucházely o označení Regionální potravina 2015. Ze 103 produktů ho získalo celkem devět.

10.5.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/Zdeněk Hnízdil

Z devíti kategorií byly nejsilněji zastoupeny masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas, mezi nimiž získala prvenství Bohuslavická vepřovka z firmy ZEPO Bohuslavice, nejlepším pekařským výrobkem se stal sváteční koláč s povidlovou náplní od Libora Obešla a jako nejlepší mléčný výrobek bylo vyhodnoceno syrové kravské mléko z Agrodružstva Lhota pod Libčany.

Podle ředitele Regionální agrární komory Královéhradeckého kraje Iva Konopy měla komise velmi obtížnou práci: „Přihlášené výrobky se vyznačovaly vysokou kvalitou, je jasně vidět, že výrobci mají o udělení loga Regionální potravina značný zájem a do soutěže přihlašují své nejlepší produkty," podotkl.

Loni označení získalo například pivo F. L. Věk, řepný sirob, kozoovčí tvarohová homolka  nebo dekor klobása česnek.

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma na obalu svého výrobku užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy.

Oceněný výrobek a výrobce
1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas: Bohuslavická vepřovka,  ZEPO Bohuslavice, a.s.
2. Masné výrobky trvanlivé: Skalický uherák, Skaličan, a.s.
3. Sýry včetně tvarohu: Smetánkový mls – čoko poleva, Jiří Pácha
4. Mléčné výrobky ostatní: Syrové kravské mléko, Agrodružstvo Lhota pod Libčany
5. Pekařské výrobky včetně těstovin: Koláč sváteční s povidlovou náplní, Libor Obešlo
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek: Babiččina kostka, Kvíčerovská pekárna, spol. s r.o.
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje: Litobořský mošt – jablko a jahoda 3 l,Jiří Pelikán
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě: Indiánské borůvky s fruktózou, Kand, s.r.o.
9. Ostatní: Kapr filet uzený pikant, Rybářství Chlumec nad Cidlinou, a.s.

Autor: Ivana Vitovská

10.5.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tomáš Malinský.

Co s Malinským? Čeká se na klubové šéfy

Tour d' Europe 2017 Ivana Burkerta na vysokém kole.
12

Ivan Burkert jede Evropou na „kostitřasu“ šířit dobrou věc

Nebezpečí pro Trubače: Tlak je jinde, varuje předchůdce

Hradec Králové - Jde do jiného světa, do pražské Slavie. Mladý hradecký fotbalista Daniel Trubač bude muset zvládnout velký skok.

Hasiči zasahovali v Novém Bydžově i Předměřicích

Hradecko - Profesionální hasiči z Nového Bydžova vyjeli v pondělí krátce po poledni ke střetu dvou automobilů na Revoluční tříde v Novém Bydžově. Po srážce byli oba řidiči převezeni do nemocnice a hasičcská jednotka uklidila vozovku.

Včelařská práce i anatomie. To vše zájemcům ukáží studenti veteriny

Hradec Králové - O anatomii včel, vytáčení medu i tajemstvích úlů se ve středu mohou dozvědět školy, školky i široká veřejnost na „Medobranní na veterině" pořádaném hradeckou Střední odbornou školou veterinární.

Qanto Cup zamířil do Frenštátu

Východní Čechy, Svitavy - Devatenáctého ročníku mezinárodního turnaje v malém fotbale Qanto Cup se ve Svitavách zúčastnilo celkem 85 mužstev. Sedm desítek jich hrálo v hlavním klání, patnáct bojovalo v turnaji veteránů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies