VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rybí maso v neobvyklých úpravách

HRADEC KRÁLOVÉ - Nejrůznější staré zápisy i kresby nás přesvědčují o tom, že ryby byly důležitou a velmi častou potravou našich předků. Ryba byla u nás vážena, a proto také upravována nejrůznějším způsobem tak, aby chuť jejího masa co nejvíce vynikla, popřípadě byla ještě zlepšena.

24.11.2007
SDÍLEJ:

Rybí polévka.Foto: ARCHIV HD

Předpisy na tyto úpravy časem upadly v zapomnění a dnes již málokterá hospodyně ví, že ryby je možno připravovat také jinak než tradičně na černo, na modro, popřípadě vařené nebo smažené.

Rybí polévka s rizolkou z kořenové zeleniny a pstruha duhového

pstruh, rybí koření, špetka soli, špetka pepře, 100 g kořenové zeleniny

Příprava směsi probíhá tak, že maso z pstruha, které jsme si nakrájeli na malé kousky, orestujeme na másle s kořenovou zeleninou a přidáme směs koření na ryby.

Rizolky zhotovíme z palačinkového těsta. Palačinky naplníme směsí z pstruha a zeleniny, srolujeme a obalíme v trojobalu, usmažíme na pánvi. Poté rozřízneme a vkládáme do hotové polévky.

Rybí polévka z kapra

200 g hlav z kaprů, 70 g očištěných vnitřností z kaprů, 400 ml vody, špetka soli, 30 g celeru, 30 g mrkve, 20 g petržele, 35 g tuku, 60 g hladké mouky, 400 ml vývaru, špetka mletého muškátového květu, špetka mletého pepře, 250 ml mléka, špetka polévkového koření, špetka petrželové natě.

Očištěné a opláchnuté kapří hlavy a vnitřnosti uvaříme každé zvlášť v mírně osolené vodě. Uvařené maso z kapřích hlav i vnitřností nakrájíme na drobnější kousky, vložíme zpět do vývaru a přidáme vývar ze zeleniny. Očištěnou a opláchnutou kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky.

Z tuku s prosátou moukou připravíme světlou zásmažku, přidáme mletý muškátový květ a pepř. Za neustálého prošlehávání metlou zásmažku vmícháme do vývaru z hlav, rybích vnitřností a zeleniny. Uvedeme do varu a zvolna za občasného prošlehávání vaříme. Ke konci varu přilijeme mléko, polévku krátce provaříme a procedíme hustým cedníkem.

Do hotové polévky přidáme nakrájené maso z hlav a vnitřností i uvařenou kořenovou zeleninu. Na závěr krátce povaříme a dochutíme polévkovým kořením, popřípadě přisolíme a ještě důkladně provaříme.

Kapr smažený ve vinném těstíčku s mandlovými lupínky

500 g očištěného a vykuchaného kapra, 10 g soli, tři až čtyři vejce, 30 ml bílého vína, 35 g hrubé mouky, 35 g hladké mouky, 10 ml stolního oleje do těstíčka, 100 g tuku, 50 g mandlových lupínků.

Kapra zbavíme kůže a hřbetní kosti, opláchneme, nakrájíme na porce a mírně osolíme. Z vajec rozšlehaných s bílým vínem, z prosáté hrubé a hladké mouky, trošky oleje a mandlových lupínků připravíme hladké těstíčko, ve kterém smáčíme jednotlivé porce kapra. Následně porce zvolna smažíme v horkém tuku do nazlátlé barvy. Připravenou rybu ihned servírujeme společně s bramborovými lupínky.

Předváděcí akce s ochutnávkami pro žáky devátých ročníků a jejich rodiče se konají v Hronově i v pobočce Vrchlabí vždy ve středu 12. 12., 16. 1., 6. 2. (pokaždé v 15 – 16 hodin), ve Vrchlabí navíc i v sobotu 1. 12. a 19. 1. (vždy v 8 – 12 hodin).

Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD Hronov

24.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Votroky čeká skrytý favorit

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc.
AUTOMIX.CZ
20

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Cizinec si na festival přivezl přes půl kila drog

Hradec Králové - Cizinec si na hudební festival v Hradci Králové přivezl přes půl kila bílého prášku s obsahem amfetaminu.

Inspektoři ČOI vyrazili na kontroly do turistických oblastí

Hradec Králové – Už téměř stovku kontrol občerstvovacích a ubytovacích zařízení provedla od začátku letní sezony Česká obchodní inspekce (ČOI) v turisticky atraktivních místech východních Čech. Dosud udělila 29 pokut, nejvyšší z nich činila tři tisíce korun.

Oblíbená letecká přehlídka CIAF 2017 již klepe na dveře

Hradec Králové - V pořadí již 24. ročník mezinárodního leteckého festivalu CIAF, jehož přípravy jsou již v závěrečné fázi, proběhne na letišti Hradec Králové ve dnech 2. až 3. září. 

„Po delší době v Kunčicích zvítězíme“

Hradecko - Stěžerský hráč Jan Samšeňák tipuje sedm zápasů nejvyšší okresní soutěže.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení