Informovala o tom majitelka králické cestovní kanceláře Elena Bílá, která na propagaci regionů spolupracovala s Pardubickým krajem. "Východní Čechy jsou pro ruské klienty stále neznámá oblast. Doufáme, že tímto způsobem se nám podaří turisty z Ruska přitáhnout," uvedla Bílá.

Ruští turisté doposud dávali přednost Karlovým Varů či Praze. Jezdívají také na jih Čech. Protože však mají zájem se do České republiky vracet, je potřeba jim nabídnout i další místa, uvedla Bílá. "Mohli bychom je přilákat do horských středisek. Proti Rakousku jsme levnější a služby nabízíme obdobné," uvedla Bílá.

Ruským manažerům se prý také velice líbilo v Litomyšli. Hrady a zámky jsou pro ruské turisty velkým lákadlem. Podle Bílé, která sama pochází z Moskvy a v Česku se provdala, životní úroveň střední vrstvy v Rusku stále roste.

Za cestování jsou Rusové ochotni víc utrácet. Proto se také manažeři cestovních kancelářích v kraji poohlíželi po kvalitnějších hotelech. "Rusové si raději připlatí. Ani necestují s vlastními konzervami. Odhaduji, že kromě zaplaceného zájezdu utratí na osobu denně asi tisícovku," řekla Bílá. Nešetří ani na dárcích. Ženy si kupují boty, které jim přijdou kvalitní, avšak laciné. Rádi popijí pivo, víno, vezou si zásoby i domů.

Ze suvenýrů častěji kupují keramiku, uvedla Bílá. Mezi zahraničními turisty, kterých se loni v kraji ubytovalo přes 58.000, ruština příliš slyšet nebyla. Poznat turistické oblasti se rozhodlo bezmála 1600 Rusů.

Přesto má Pardubický kraj ruskou klientelu takřka na dosah. Letiště v Pardubicích totiž loni odbavilo rekordních 72.000 cestujících, předloni 50.000 pasažérů. Oba roky většina turistů pocházela z Ruska. V lednu proto začala letiště létat první pravidelná linka Pardubice-Moskva.

"Je dobré klást si dosažitelné cíle. Ruská klientela jistě patří mezi ně. Na reklamní cestu pro ruské cestovky může navazovat i naše podpora incomingové turistiky, na kterou jsme získali dva miliony korun z EU. Za peníze vytvoříme cílené nabídky, které předáme našim i zahraničním cestovním kancelářím. Bez propagace kraje zvýšit turistický ruch nejde," řekl krajský radní Miloslav Macela.