Uplynulo sotva pár hodin a rána pod pás je tu znova. Budou se opět vybíjet slepice a husy vdomácích kurnících? A co ohrožení zdraví samotných obyvatel?

"Strach, ten nám nepomůže. Jenom mi vrtá hlavou, jak se to sem mohlo dostat, když jsou všechny chovy zavřené. Slépky nevylezou na denní světlo, už od kuřete jsou zavřené, dokud je nezabijí,“ kroutí hlavou Karel Novák zdesetitisícové Chocně, kde se nákaza objevila ve farmě na okraji města. Ta leží u výpadovky směrem na tři kilometry vzdálené Zálší. Tam sídlí družstvo, vjehož chovech se virus H5N1 objevil před měsícem.

Mezitím se už Novák ztratil vdavu desítky sousedů, kteří ptačí chřipku začali probírat a dramaticky přitom gestikulovali. Před své domky vyběhli, jakmile uslyšeli zprávu z rádia.

Milada Pánková zNetřeb dokonce sama jako seniorka občas docházela vypomáhat do zdejší postižené farmy. Vkvětnu zde byla třikrát a vše bylo vpořádku. „Když se ale objevily zprávy o ptačí chřipce vTisové a vNoříně, začala jsem mít obavy. Teď je mi opravdu do pláče,“ prohlásila smutně. Sama celý život chová slepice, vsoučasnosti jich má třináct. „Teď o ně nejspíš přijdu, přitom potřebuji vajíčka, mám velkou rodinu,“ litovala Pánková.

„Postihlo nás to už vTisové, takže o tom ani nechci mluvit. Týkalo se to dcery, která drůbež chovala a přišla o ni,“ přidal se její soused Lubomír Bečička. „Nevěřím tomu, že to bylo vTisové znějaké podestýlky. To se mi nezdá,“ dodal.

Policisté už vpoledne zatarasili koběma farmám příjezdové silnice. A narozdíl od Tisové a Nořína se tentokrát za pásky opravdu nikdo nedostal. U vrátnice choceňského družstva mezitím úředníci udíleli pokyny pracovnicím drůbežárny a vysvětlovali jim, do kdy budou muset kvůli karanténě zůstat vpráci. „Sem nemůžete,“ mával rukama na novináře nervózně policista. Pryč od brány odháněl i místní zvědavce.

Odpoledne ještě nebylo jisté, zda jde o nebezpečný virus H5N1, jaký se vyskytl vTisové a Noříně. Prokázán byl zatím jen kmen H5. Lidé tak snapětím očekávali další zprávy veterinářů. Netřeby jsou od Tisové vzdáleny do tří km vzdušnou čarou, choceňský chov je ve stejné vzdálenosti od Nořína. Tedy uvnitř ochranného pásma veterinářů, kteří zde od nedávné epidemie kontrolují veškeré chovy drůbeže. Ale zároveň se virus bohužel přiblížil na okraj prvního většího města…

Díky přísným kontrolám po Tisové a vNoříně se však na nově zjištěné nákazy přišlo brzy. Vchovech obou farem nedošlo kvýrazným úmrtím a nákaza vyšla najevo díky preventivním kontrolám, které se provádějí vokolí Tisové a Nořína.